Skip to content

VIDEO: Palivo pro závodní auta ze 100% obnovitelných zdrojů. Z čeho se vyrábí?

Legendární vytrvalostní závod sportovních vozů 24 hodin Le Mans, který se pořádá každoročně od roku 1923 ve Francii, přijde s velkou novinkou díky TotalEnergies.

Závodní vůz Le Mans v pitstopu doplňující obnovitelné palivo Excellium Racing 100)

 

Od sezóny 2022 bude závodní auta pohánět nové palivo od TotalEnergies, které je šetrné vůči přírodě – vyrábí se ze 100% obnovitelných zdrojů.

Jak nové palivo vyrábíme

Udržitelné závodní palivo vyvíjíme pod názvem Excellium Racing 100 na bázi bioetanolu, který je vedlejším zemědělským produktem – vyrábí se ze zbytků vína, jako jsou vinné kaly a hroznové výlisky. Po několika krocích (průmyslová fermentace, destilace a potom dehydratace) je tato báze smíchána s ETBE (Ethyl Tertio Butyl Ether), vedlejším produktem vyrobeným z etanolu, a s několika výkonnými přísadami získanými z technologie Excellium vyvinuté společností TotalEnergies.

Návrh a vývoj nového paliva trval méně než jeden rok.

Snižujeme emise CO2

Šetrné palivo od TotalEnergies by mělo umožnit okamžité snížení emisí CO2 závodních vozů o 65 %. Zároveň splňuje všechny parametry kvality závodního paliva, požadavky výrobců automobilů a kritéria Mezinárodní automobilové federace (FIA).

Podívejte se na video o novém palivu Excellium Racing 100:

 

„Naší ambicí je být hlavním hráčem v energetické transformaci a dosáhnout čistých nulových emisí uhlíku do roku 2050,“ říká Patrick Pouyanné, předseda představenstva a generální ředitel TotalEnergies.

„TotalEnergies podporuje své zákazníky a partnery v jejich vývoji tím, že aplikuje svou strategii na motoristický sport: udržitelná kapalná paliva, elektřina, baterie, hybridizace, vodík... Pokročilá biopaliva hrají nepopiratelnou roli v pomoci odvětví dopravy snížit okamžité emise CO2. Protože se stáváme širokou energetickou společností, závodní dráha je více než kdy jindy otevřenou laboratoří pro TotalEnergies.“

TotalEnergies je od roku 2018 partnerem a oficiálním dodavatelem paliva pro organizátora závodu 24 hodin Le Mans. Nové 100% obnovitelné palivo představíme na závodech 24 hodin Le Mans a na mistrovství světa FIA World Endurance Championship (WEC)."

Přečtěte si, které další závody a značky podporuje TotalEnergies v motorsportu.

Registrujte se k odběru NEWSLETTERU!

A získejte to nejzajímavější ze světa TotalEnergies

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Chci se přihlásit k odebírání Newsletteru a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů. Z odebírání Newsletteru je možné se kdykoliv odhlásit zde, anebo prostřednictvím odkazu v zaslaném newsletteru.