Skip to content

Ověřeno: Nové letecké palivo snižuje emise CO2 o tři tuny

Zajímavý zážitek prožili cestující během letu z Nice do Paříže. Letadlo pohánělo palivo, které z 30 % tvořily obnovitelné zdroje.

Cisterna s udržitelným palivem TotalEnergies doplňující nádrž dopravního letadla

 

Let společnosti Air France 6235, který odstartoval 1. října v 18:30 z letiště Nice Côte d'Azur a mířil na letiště Orly v Paříži, byl výjimečným momentem v rámci snahy o karbonizaci letecké dopravy.

V nádrži letadla kolovalo speciální palivo od TotalEnergies s 30% podílem udržitelných zdrojů.

Z čeho bylo udržitelné palivo vyrobeno?

Biopalivo pro tento let vzniklo z použitých kuchyňských olejů – odpadu a zbytků generovaných oběhovým hospodářstvím. Společnost TotalEnergies vyrobila palivo ve své biorafinerii v La (Bouches-du-Rhône) a v závodě v Oudalle (Seine-Maritime).

Použití šetrného paliva přineslo snížení emisí CO2 o 3 tuny.

Mimořádný let se uskutečnil v rámci mezinárodního festivalu Nice Transition Days, oslavujícího ekologické inovace, a ekonomické konference Transition Forum, jejímž cílem je urychlit přechod k nízkouhlíkové budoucnosti.

Jaká je budoucnost udržitelného leteckého paliva?

Let z Nice do Paříže byl dalším krokem společností Air France a TotalEnergies směrem k podpoře a rozvoji výroby udržitelného leteckého paliva, což je nezbytnou podmínkou pro jeho celosvětové rozšíření na letištích.

 

Zástupci TotalEnergies a Air France před letadlem na letišti Nice ve Francii

(Zdroj: Aeroport Nice)

Naše udržitelné letecké palivo (SAF – Sustainable Aviation Fuel) je okamžitě dostupná možnost k výraznému snížení CO2 v letecké dopravě. V celém svém životním cyklu produkuje v průměru o 80 % méně CO2. Lze jej bez jakýchkoli úprav vpravit do stávající skladovací a distribuční infrastruktury, letadel a motorů.

Skupina TotalEnergies zásobuje kvalitními leteckými palivy a mazivy letecké společnosti, armádu, letecký průmysl a také vlastníky malých sportovních letadel a ultralightů. Nabízíme rovněž velkoobchodní prodej leteckých paliv a maziv na ostatní letiště či jiným subjektům.

Podívejte se na naši nabídku leteckého paliva, petroleje, benzinu a maziv.

Registrujte se k odběru NEWSLETTERU!

A získejte to nejzajímavější ze světa TotalEnergies

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Chci se přihlásit k odebírání Newsletteru a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů. Z odebírání Newsletteru je možné se kdykoliv odhlásit zde, anebo prostřednictvím odkazu v zaslaném newsletteru.