Skip to content

Testy našich motorových olejů 2022: recenze, srovnání, zkušenosti

Vybíráte motorový olej do auta? Podívejte se na výsledky srovnávacích testů od nezávislých testerů a na hodnocení zákazníků. Jak dopadla maziva TotalEnergies?

Zákazník vybírá v obchodě motorové oleje

V České republice jsou nejpoužívanější motorové oleje, které mají viskozitní rozsah SAE 5W-40 a 5W-30 (norma udávající tekutost při nízkých a vysokých teplotách). A právě na maziva s těmito viskozitními rozsahy se zaměříme.

Jak uspěli naši reprezentanti Quartz 9000 Energy a Quartz Ineo ve srovnání s jinými značkami, jako je Castrol, Liqui Moly, Mobil, Motul, Petronas, Ravenol, Repsol, Shell, Valvoline a další?

Recenze olejů Quartz 9000 s viskozitou 5W-40

Test v Německu: zlatá medaile

Německý portál MeisterBob.de analyzoval 25 motorových olejů. Celkovým vítězem a obecně nejlepším motorovým olejem vyhlásili mazivo Quartz 9000 Energy 5W-40.

Autoři upozorňují, že při nákupu bychom měli zohlednit především viskozitní rozsah, použití pro benzinový nebo dieselový agregát, přítomnost FAP filtru, OEM specifikaci, kvalitu a objem oleje. Vyšší cena přitom nemusí znamenat lepší volbu.

Etiketa motorového oleje Quartz 9000

„Motorový olej Quartz 9000 Energy je vhodný pro sportovně založené řidiče. Udržuje motor čistý a tím prodlužuje jeho životnost. Není určen pro vozidla vybavená filtry pevných částic.“

 

Test ve Francii: nejlepší motorový olej v roce 2022

Francouzský server Meilleurtest.fr publikoval srovnání šesti nejlepších motorových olejů. Quartz 9000 Energy 5W-40 byl vyhodnocen jako nejlepší motorový olej s osmi body z deseti.

„Motorový olej Quartz 9000 je vynikající volbou pro optimální čistotu motoru. Je možné ho použít pro benzinové i naftové motory. Tento motorový olej byl vyvinut také pro dodávky a užitková vozidla, které nejsou vybaveny filtry pevných částic.“

 

Srovnání v České republice: umístění mezi nejlepšími

Nezávislí testeři webu Portál Řidiče.cz vybrali Quartz 9000 5W-40 mezi pět doporučených motorových olejů.

„Uživatelé na něm oceňují skvělé vlastnosti při extrémních teplotách. Nevadí mu studené starty v zimním období ani parné letní dny. Velkým pozitivem je skvělá cena, která odpovídá solidnímu výkonu. Ten umocňuje účinnost při vyšší zátěži. Spotřebitelé si chválí dlouhou životnost a cenu.“

Mezi nejlepšími se náš produkt Quartz 9000 Energy 5W-40 umístil také na webu Rankito.cz. Recenze uvádí dobré vlastnosti v nízkých i vysokých teplotách, při vyšší zátěži a také velmi dobrou cenu.

„Tento poctivý čistě syntetický olej zaručuje skvělou stabilitu. Výborně se osvědčí při studeném startu v nízkých teplotách. Stejně dobré vlastnosti poskytne ale i v létě, kdy se rtuť teploměru šplhá nesnesitelně vysoko.“

 

Co říkají zákazníci?

Oblíbenost oleje Quartz 9000 5W-40 potvrzují také názory a recenze zákazníků v nezávislých srovnávačích produktů. Na Heureka.cz naleznete momentálně téměř 600 hodnocení s průměrným skóre 96%. Stejně olej hodnotí uživatelé ve 100 recenzích na Zboží.cz.

Vybíráme pár zajímavých názorů na motorový olej Quartz 9000 5W-40:

  • „Osvědčený olej, roky používaný.“
  • „Ověřená kvalita za přijatelnou cenu.“
  • „Levnější než konkurence a kvalitativně shodný, s lepší absorpcí kalu v motoru.“
  • „Kvalitní olej za dobrou cenu.“
  • „Cenově výhodný prémiový olej.“
  • „Kupuji tento olej už řadu let, mám najeto statisíce kilometrů a vše naprosto v pořádku.“
  • „Osvědčená kvalita za rozumnou cenu. Splňuje všechny potřebné normy.“
  • „Jiný už nechci – za mnoho let používání se osvědčil a vyplatil...“

Recenze olejů Quartz Ineo s viskozitou 5W-30

Test v Polsku: stříbrná medaile

Polský web SwiatMotoryzacji.com hodnotil osm produktů v kategorii 5W-30. Na druhém místě se umístil motorový olej Quartz Ineo ECS 5W-30.

„Quartz Ineo ECS 5W-30 je syntetické mazivo s unikátním aditivačním balíčkem, který chrání motor před opotřebením, zbavuje ho zbytkových nečistot a zabraňuje usazování kalů. Tento olej je vhodný pro benzinové a naftové motory včetně vozidel vybavených filtrem pevných částic nebo SCR katalyzátorem. Je doporučen zejména provozy Peugeot a Citroën.“

Etiketa motorového oleje Quartz Ineo

Testy v Německu: tři bronzové medaile

Třetí místa obsadily oleje řady Quartz Ineo v žebříčcích tří německých webů: 10toptest.de, Vergleich.org, Garagen-Rostock.de.

„Výrobce motorového oleje Quartz Ineo Longlife 5W-30 a 0W-30 inzeruje zlepšení účinku filtru pevných částic. To se v testu potvrdilo, i když rozdíl oproti jiným motorovým olejům v dané cenové kategorii byl jen nepatrný. Motorový olej v zásadě nemá téměř žádné slabiny a je zajímavý i z hlediska ceny,“hodnotí první jmenovaný web.

Druhý z uvedených webů vidí produkt Quartz Ineo ECS 5W-30 jako dobrou volbu za dobrou cenu. Posledně jmenovaný web u produktové varianty Quartz Ineo MC3 5W-30 kvituje nízkou cenu, vhodnost i pro vozidla vybavená FAP filtrem a SCR katalyzátorem a stejně tak i prodloužený výměnný interval. Rovněž je zmíněn nízký obsah fosforu a síry.

 

Co říkají zákazníci?

Řada motorových olejů Quartz Ineo je oceňována také zákazníky ve srovnávačích produktů. Na Heureka.cz například pro produktovou variantu ECS 5W-30 nalezneme nyní skoro 1 000 hodnocení a skóre 97 %. Na Zboží.cz má produkt výsledek 94 % ze 144 hodnocení.

Vybíráme pár zajímavých názorů na Quartz Ineo ECS:

  • „Prostě kvalitní olej. Tichý chod motoru, malá spotřeba. Není drahý.“
  • „Výborná viskozita, používám dlouhodobě v autě Peugeot, výborná cena.“
  • „Kvalitní olej pro motory s filtrem pevných částic.“
  • „Motor má hladký a lehký chod, neboť je to olej lehkoběžný. Produkt používám devět let.“
  • „Nízký obsah síry... Já to nepoznám, ale katalyzátor ano :-)“
  • „Tichý chod, okamžitě klesla spotřeba, doporučený olej pro můj vůz.“
  • „Kvalitní motorový olej pro výkonné moderní dieselové motory se zvýšeným intervalem výměny (do 30 000 km).“

Shrnutí a doporučení

Jako všechny ankety a žebříčky také testy motorových olejů je třeba brát s rezervou. Výsledky vždy záleží na metodice, sledovaných parametrech i zvolených produktech. Jsme ale rádi, že motorové oleje Quartz pravidelně dostávají nejlepší známky v testech i recenzích od zákazníků. Jestli i vy máte zkušenost s našimi mazivy nebo byste se chtěli na něco zeptat, napište nám, budeme rádi.

Pokud vybíráte motorový olej, vždy se držte doporučení výrobce svého vozu. Poradit se můžete také s profesionály v autorizovaných autoservisech. Správný olej pro vaše auto, motocykl či jiný dopravní prostředek vám pomůže najít naše aplikace Mazací plán LubAdvisor. Maziva můžete zakoupit také u našich autorizovaných distributorů automobilových olejů.

 

Datum vydání: 20. 4. 2022

Registrujte se k odběru NEWSLETTERU!

A získejte to nejzajímavější ze světa TotalEnergies

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Chci se přihlásit k odebírání Newsletteru a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů. Z odebírání Newsletteru je možné se kdykoliv odhlásit zde, anebo prostřednictvím odkazu v zaslaném newsletteru.