Skip to content

10 příkladů, jak maziva Nevastane zvyšují kvalitu a bezpečnost potravin

Skloubit efektivitu, kvalitu a bezpečnost je při výrobě potravin klíčové. Naše průmyslové oleje a maziva pomáhají řešit tuto výzvu už přes 80 let a po celém světě včetně Česka.

 

Denise Novaes, Food Manager TotalEnergies

„Díky naší přítomnosti ve více než 160 zemích jsme schopni oleje a maziva Nevastane doručit kamkoliv,“ říká Denise Novaes, Food Manager TotalEnergies.

 

Když je řeč o olejích v souvislosti s jídlem, většině lidí asi naskočí na mysl kuchyňské oleje ke smažení nebo dochucování pokrmů.

My se ale budeme v tomto článku samozřejmě držet naší specializace – technických olejů a maziv. Naše kapaliny Nevastane chrání stroje v potravinářském a nápojovém průmyslu proti opotřebení a umožňují hladký provoz výrobních linek i v případě náhodného kontaktu maziva s potravinou (NFS H1).

K čemu využijete produkty Nevastane?

Produktová řada Nevastane od TotalEnergies zahrnuje hydraulické, převodové a kompresorové oleje, stejně jako maziva pro řetězy. Dále nabízíme také specializované produkty, jako jsou prostředek na rozpouštění cukru, chladicí kapalina na bázi MPG nebo topný olej.

Portfolio je bohaté i na specializovaná plastická maziva na bázi sulfonátového komplexu vápníku a též hliníkového a vápenatého komplexu. Spreje Nevastane zase můžete použít k ochraně i uvolňování zadřených mechanismů v náročných podmínkách.

Máme rovněž kompletní řešení pro peletovací lisy v segmentu krmiv pro zvířata: od minerálního maziva z vápenatého komplexu až po komplex sulfonátu vápníku se syntetickým olejem a schváleními od hlavních výrobců strojů.

Eric Toussai, Field Engineer For Food Market TotalEnergies

„S výrobky Nevastane je možné prodloužit intervaly výměny oleje, snížit energetickou náročnost, celkové náklady (TCO) a zvýšit efektivitu výroby,“ říká Eric Toussai, Field Engineer For Food Market TotalEnergies.

Příklady, jak zvyšujeme bezpečnost potravin

Pokud se konvenční mazivo dostane do styku s potravinou, nesmí se dotčená potravina prodávat.

Proto potravinářské oleje a maziva Nevastane vyvíjíme tak, abychom co nejvíce omezili problémy s kontaminací, což vyžaduje systém analýzy rizik a kritických kontrolních bodů (HACCP). Přečtěte si deset příkladů, jak řešíme bezpečnost potravin.

 

  1. NSF H1 – možnost využití po náhodném kontaktu s potravinami
    Výrobky Nevastane obsahují pouze látky schválené (FDA 21 CFR 178.3570) pro náhodný kontakt s potravinami, tedy chemické sloučeniny uznané jako zdravotně nezávadné. Díky tomu máme registraci v programu NSF H1, který potvrzuje možnost využít produkty Nevastane i při náhodném kontaktu s potravinami na výrobní lince. Za náhodný kontakt se považuje únik maziva v množství maximálně 10 ppm, tedy na 1 kg vyrobené potraviny připadá nejvýše 10 mg maziva.
     
  2. Certifikát ISO 21469
    Dalším výsledkem auditů Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) je certifikát ISO 21469. Jde o nejvyšší potvrzení, že složení výrobků Nevastane je v souladu s normami. Výrobky s tímto certifikátem lze používat při náhodném styku s potravinami.
     
  3. Pravidelné kontroly výrobního procesu
    Naši továrnu na maziva pravidelně auditují také zástupci kontrolní organizace NSF (National Sanitary Foundation), aby ověřili, zda výrobní proces splňuje přísné normy výroby maziv pro potravinářský průmysl.
     
  4. Košer, halal
    Výrobní závod Nevastane navštěvují také zástupci náboženských skupin judaismu a islámu. Kontrolují, zda výroba probíhá v souladu s požadavky košer a halal. Také v tomto případě dostáváme potvrzení ve formě příslušných certifikátů.
     
  5. 100% veganské složení
    Produkty Nevastane jsou plně veganské, jejich složení neobsahuje žádné živočišné látky.
     
  6. Žádné GMO
    Výrobky Nevastane neobsahují ani geneticky modifikované sloučeniny, tedy takzvané GMO.
     
  7. Žádné alergeny
    Používáním našich výrobků na výrobní lince se nezavádí další senzibilizující látky. Produkty Nevastane neobsahují alergeny, což je v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, ve znění nařízení EU/1155/2013.
     
  8. Schválení výrobců strojů
    Úzce spolupracujeme s hlavními výrobci potravinářských zařízení a získáváme jejich schválení a potvrzení o účinnosti našich maziv.
     
  9. Speciální obaly
    Obaly Nevastane mají potravinářské schválení. Díky designu v zelené barvě jsou výrobky snadno rozpoznatelné, což snižuje riziko chyb při aplikaci.
     
  10. Dbáme i na maziva při výrobě krmiv pro zvířata
    Mazání peletovacích lisů také souvisí s kvalitou jídla, které jíme. Mazivo se přirozeně opotřebovává a „mizí“ spolu s vyrobenými peletami. V případě výroby krmiva pro zvířata se dostává do velkoobjemového obalu a později i do žaludku spotřebitele. Tím, že dbáme na kvalitu mazadel používaných při výrobě krmiv, pečujeme také o naše vlastní zdraví.

Kde se vyrábí produkty Nevastane?

V Baisieux, malém městečku na severu Francie blízko hranice s Belgií, leží továrna Imperator dceřiné firmy TotalEnergies. Každý rok se zde vyrobí 23 000 tun různorodých mazacích tuků a maziv.

A právě zde se také rodí produkty pod značkou Nevastane.

Podívejte se na video reportáž přímo z našeho závodu:

 

 

Neváhejte prozkoumat nabídku produktů Nevastane podrobněji na našem webu.

S výběrem olejů a maziv vám pomůže také náš katalog produktů. Pokud hledáte produkt Nevastane pro konkrétní zařízení, využijte naši aplikaci mazací plán nebo nás samozřejmě kontaktujte.

 

Datum vydání: 24. 10. 2023

 

Přečtěte si také:

Registrujte se k odběru NEWSLETTERU!

A získejte to nejzajímavější ze světa TotalEnergies

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Chci se přihlásit k odebírání Newsletteru a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů. Z odebírání Newsletteru je možné se kdykoliv odhlásit zde, anebo prostřednictvím odkazu v zaslaném newsletteru.