Skip to content

Jak na údržbu zemědělských strojů před zimou? Tipy a rady z praxe

Zeptali jsme se profesionálů z oboru, jak po sklizni správně pečovat o zemědělskou techniku, aby byla ve 100% kondici na další sezónu.

Zemědělec stojí na poli s kombajnem v pozadí

 

  1. Nejčastější chyby v péči o zemědělské stroje
  2. Základní kroky, jak se postarat o stroj po sklizni nebo po sezóně
  3. Příprava stroje na delší odstávku, například na zimu
  4. Co je vhodné udělat navíc oproti základní údržbě
  5. Do čeho se vyplatí investovat

1) Nejčastější chyby v péči o zemědělské stroje

Možná jste i vy zaslechli některá z následujících tvrzení:

  • „Po sezóně stačí stroj odstavit, jak je, nachystá se až před nasazením.“
  • „Na údržbu stroje stačí jen chvíle, vždyť jde o neproduktivní čas.“
  • „Stroj stačí vytáhnout z garáže pár dní před nasazením.“
  • „S moderními stroji může jezdit prakticky každý a i tak bude stroj dosahovat maximálních výkonů.“

Praxe nám ukazuje, že to je přesně naopak.

Správná péče o jednoúčelové (kombajn, balíkovačka) i víceúčelové (traktory) stroje se vždy vyplatí. Přináší delší životnost, efektivnější chod a nižší riziko závady nebo neočekávané odstávky.

Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, je důležitá spolupráce uživatele nebo majitele stroje a servisní organizace. Na obou stranách jsou lidé, naplánované práce, požadavky a možnosti řešení. Klíčová je proto ochota se domluvit.

2) Základní kroky, jak se postarat o stroj po sklizni nebo po sezóně

  • Očištění: Stroj je nejprve nutné očistit od mechanických nečistot, které by po čase mohly vést ke korozi. Ideální je čištění tlakovým vzduchem, které je i nejšetrnější, především k elektronice dnešních strojů.
  • Kontrola: Po kompletním očištění alespoň vizuálně zkontrolujte celý stroj kvůli případnému poškození, netěsnosti či opotřebení, jež mohly vzniknout při náročné sklizni, případně jestli nějaký díl nechybí.
  • Seřízení: Řiďte se pokyny v návodu k obsluze vašeho stroje ohledně seřízení a výměny provozních kapalin po určitém počtu motohodin (Mth) v provozu.
  • Údržba v servisu: Nechte celý stroj zkontrolovat svým servisem na pravidelné posezónní prohlídce. Ihned získáte představu o jeho stavu. Případné nedostatky, které servis objeví, řešte s ohledem na jejich vliv na další provoz stroje, ideálně co nejdříve.

Po všech těchto krocích zaparkujte stroj na suchém a větraném místě.

3) Příprava stroje na delší odstávku, například na zimu

Přesné instrukce, co každý stroj vyžaduje pro uskladnění na delší dobu, najdete v návodu k obsluze. Obvykle zahrnují tyto kroky:

  • Promazat všechny mazací body. Jaký typ oleje použít pro jednotlivé části, zjistíte v návodu nebo ve speciálním mazacím plánu.
  • Zkontrolovat stav, případně doplnit provozní náplně. Nádrže na palivo a močovinu je doporučeno doplnit přibližně na polovinu objemu.
  • Zabezpečit stroj proti poškození hlodavci.
  • Odpojit baterii, pokud to výrobce doporučuje nebo povoluje. Zabrání se tak jejímu případnému úplnému vybití a tím i možné ztrátě kapacity.

4) Co je vhodné udělat navíc oproti základní údržbě

Zkušenosti z praxe nám opakovaně potvrdily, že se preventivní služby vyplatí. Dokážou včas odhalit problémy, které by mohly skončit drahými opravami.

Sledujte stav svých strojů pomocí analýzy oleje LubAnac a snižte riziko neplánovaných odstávek a s tím souvisejících nákladů. Díky LubAnac získáte průběžný přehled o kondici a stavu jednotlivých komponentů stroje. Analýza otěrových kovů vám pomůže odhalit případné zvýšené opotřebení pohyblivých částí motoru. Stejně tak LubAnac zjistí případný únik chladicí kapaliny do oleje, palivo v motorovém oleji nebo zvýšené množství sazí, které může vést k zanesení filtru pevných částic (FAP). TotalEnergies nabízí LubAnac ve více než 100 zemích světa včetně Česka.

Další preventivní služby odborných firem umožňují kontrolovat prvky palivové soustavy (injektory nebo vysokotlaká čerpadla) a ložiska. Smluvní servisy nabízí také kontrolní diagnostiku celých strojů na dálku.

Vzhledem ke krátkodobému nasazení techniky během sklizně a vysokým nárokům na provoz je velmi důležité zvolit kvalitní paliva, maziva, močovinu a náhradní díly. Případné úspory na těchto položkách se draze vrátí v podobě poruchy stroje v nejméně vhodnou chvíli.

5) Do čeho se vyplatí investovat

Jednotlivé kroky údržby se mohou pro každý stroj lišit. Obecné zásady ale platí pro všechny stejně:

  1. Základem je důkladná údržba strojů za použití kvalitních, osvědčených olejů, maziv a náhradních dílů. Předejdete tak neočekávaným problémům a snížíte náklady na pozdější opravy.
  2. Stejně důležitá je správná obsluha strojů vyškolenými pracovníky, která je nezbytná pro efektivní provoz.
  3. Investice do preventivní kontroly a monitorování strojů, včetně monitorování stavu zařízení na dálku, se vyplatí díky rychlejšímu objevení závad a optimalizaci provozu.

Řešení TotalEnergies pro zemědělství

Barel a kanystr oleje Agri na bílém pozadí

Abychom vám pomohli zajistit spolehlivost strojů, jejich maximální životnost a výkon nejen při sklizni, nabízíme už 60 let špičková maziva řady Agri vyvinutá na míru pro zemědělství ve spolupráci s výrobci strojů.

Kompletní řada maziv Agri pro zemědělství a lesnictví pokrývá všechny aplikace: od motorů, převodovek a náprav přes hydrauliku, plastická maziva, chladicí kapaliny až po maziva pro řetězové pily.

Je k dispozici i v biologicky odbouratelné variantě, kde rovněž exkluzivně nabízíme oleje pro motory, převodovky, nápravy či motorové pily včetně plastických maziv a hydraulických kapalin. Tyto produkty splňují všechny zákonné normy pro práci v chráněné oblasti a umožňují pracovat například v ekologickém zemědělství. Oproti konvenčním olejům vynikají stejným nebo lepším výkonem.

Podívejte se na kompletní nabídku maziv Agri.

 

Datum vydání: 26. 10. 2022

Registrujte se k odběru NEWSLETTERU!

A získejte to nejzajímavější ze světa TotalEnergies

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Chci se přihlásit k odebírání Newsletteru a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů. Z odebírání Newsletteru je možné se kdykoliv odhlásit zde, anebo prostřednictvím odkazu v zaslaném newsletteru.