Skip to content

Udržitelný motorsport: Touha po vítězství s ohledem na planetu

Jak se liší udržitelný motorsport od klasických závodů? A jakou roli hraje TotalEnergies? Přečtěte si o moderních palivech, olejích a dalších kapalinách pro závody budoucnosti.

EcoRally: Udržitelné závodění otevřené všem

V březnu odstartoval druhý ročník PHOENIX CONTACT České Trophy v ecoRally.

Společnost TotalEnergies je společně se značkou Peugeot, s níž dlouhodobě spolupracujeme, hlavním partnerem celé rallye. Pohár je určen pro sériové vozy s alternativním pohonem: elektromobily, hybridní vozy a vozy s pohonem na vodík, LPG, CNG nebo etanol.

 

Elektromobil Peugeot e-208 s logem TotalEnergies

 

Pohár v ecoRally je takzvanou soutěží pravidelnosti, o dosažení nejvyšší rychlosti tak tentokrát nejde. V praxi to znamená, že vozy musí projet trasu závodu a dodržovat při tom předepsaný rychlostní průměr. Každá odchylka, i v desetinách sekundy, je penalizována.

Peugeot vyšle do České Trophy v ecoRally dvě stálé posádky. Petr a Martina Vomáčkovi v prvním ročníku šampionátu obsadili třetí místo, Kryštof a Nikola Hájkovi skončili osmí.

Obě posádky zvolily 100% elektrický model Peugeot e-208. Tento vůz v minulých letech už několikrát prokázal své kvality. O svých přednostech přesvědčil také desetitisíce zákazníků a stal se nejprodávanějším malým elektromobilem na evropském trhu.

„Elektromobilitou žiji už téměř deset let a na celém odvětví mě baví její neuvěřitelný technický pokrok a milá diskuse o tématech elektromobilů s lidmi vlastnícími podobná vozidla. Z pohledu řidiče zase doslova zbožňuji všechny výhody, které mi poskytuje. Těmi hlavními je ekologie provozu, úspora času a nákladů, ticho a dynamika vozu při jízdě a hlavně je elektromobil více bezpečný. Loni se mi s manželkou povedlo bronzové místo a letos bychom chtěli podobný úspěch zopakovat, nebo dokonce útočit na titul mistra ČR,“ vypráví Petr Vomáčka.

Spousty zážitků pro posádky i diváky

Začít závodit v poháru ecoRally může každý. Stačí sehnat vůz splňující podmínky, sestavit dvoučlennou posádku a uhradit startovné, které je v porovnání s běžnými výdaji za účast na závodech vstřícné. Žádné další speciální znalosti a zkušenosti nejsou potřeba.

Získáte jedinečnou možnost otestovat vlastní řidičské nebo navigátorské schopnosti a poměřit síly s českými i zahraničními posádkami nebo známými osobnostmi (Honza Dědek, Radim Fiala nebo Andrea Kalivodová). Součástí závodů je doprovodný program: exkurze po místních zajímavostech, rauty nebo galavečery. Jde tak o ideální vstup do světa motorsportu téměř pro každého.

Závody jsou atraktivní i pro diváky, kteří mají možnost sledovat nejnovější alternativní pohony v akci na zajímavých místech včetně rallyových okruhů, kde se konají závody závodních speciálů.

Nasajte atmosféru jednoho ze závodů na videu níže:

 

TotalEnergies a Peugeot: Strategické spojení na trati i mimo ni

Loga TotalEnergies a Peugeot

Automobilka Peugeot je naším strategickým partnerem, s nímž spolupracujeme na globální úrovni a od roku 1995 i přímo v České republice. Podpora ecoRally je jednou z našich priorit.

„Naší ambicí je být hlavním hráčem v energetické transformaci a dosáhnout čistých nulových emisí uhlíku do roku 2050. Proto TotalEnergies podporuje své zákazníky a partnery v jejich vývoji tím, že aplikuje svou strategii na motoristický sport: udržitelná kapalná paliva, elektřina, baterie, hybridizace, vodík…,“ říká Karolína Steinbauer, marketingová ředitelka TotalEnergies Česká republika.

Peugeot se české ecoRally účastní již od prvního ročníku, kdy značka získala celkové druhé místo v kategorii značek a ve třech závodech braly posádky vozů Peugeot první místo.

 

Vítězné trofeje na kapotách vozů Peugeot

 

V lednu 2021 jsme oznámili obnovení globálního partnerství na dalších 5 let. Spolupráce je založena na pěti strategických pilířích:

  1. Sdílení výzkumu a vývoje se zaměřením na inovace a udržitelný rozvoj.
  2. První plnění olejů TotalEnergies do motorů a převodovek všech nových vozů Stellantis v továrnách po celém světě.
  3. Exkluzivní přístup servisů Peugeot k plně schváleným olejům Quartz.
  4. Rozvoj nové mobility díky instalaci elektrických nabíjecích stanic a řešení sdílení automobilů.
  5. Spolupráce v motorsportu, například ve vytrvalostních závodech 24 hodin Le Mans, kde startuje dvojice hyperaut Peugeot 9x8 s oleji TotalEnergies a bateriemi SAFT. Vše o tomto speciálu najdete v našem obsáhlém článku.

100% obnovitelné palivo pro vytrvalostní závody

Čelní pohled na vytrvalostní speciály v čele s Peugotem 9x8

 

Udržitelný motorsport podporuje značka TotalEnergies po celém světě.

Od sezóny 2022 pohání závodní vozy ve vytrvalostních závodech WEC, včetně legendárního podniku 24 hodin Le Mans, 100% obnovitelné palivo vyvinuté vědci z TotalEnergies. Udržitelné palivo pod názvem Excellium Racing 100 se vyrábí ze zbytků vína, jako jsou vinné kaly a hroznové výlisky. Oproti konvenčním palivům ušetří 65 % emisí CO2 bez jakýchkoliv kompromisů v kvalitě a výkonu. Zjistěte více v samostatném článku.

Zároveň jsme oficiálním dodavatelem biodieselového paliva HVO100 pro závody monstrózních tahačů o výkonu až 1 200 koní. Vyrábí se z udržitelných rostlinných olejů, kuchyňských olejů a dalších zbytků. Také toto palivo šetří až 65 % emisí CO2 a zároveň eliminuje tvorbu tmavého kouře z výfuků.

 

Kapaliny TotalEnergies ve formuli E a e-Rally

Čelní pohled na monopost formule E týmu DS PENSKE

 

Světový šampionát elektrických formulí závodících v extrémních podmínkách představuje ideální příležitost pro vývoj a testování nejnovějších technologií, které poté můžeme aplikovat do běžných vozů pod značkou Quartz EV Fluids.

TotalEnergies spolupracuje s týmem dvojnásobných šampionů DS PENSKE, kterým pomáhají k vítězství kapaliny pro elektrický pohon a baterie. Speciální složení na míru umožňuje lepší odvod přebytečného tepla, snížení tření a tím i lepší výkon na trati.

Kalendář závodů a více informací zjistíte na naší stránce Formule E.

 

ADAC Opel e-Rally Cup

Speciální kapaliny dodáváme také pro první rallyový šampionát elektromobilů na světě. Na tratích po Evropě proti sobě závodí speciály odvozené od sériového modelu Opel Corsa.

Kalendář akcí pro rok 2023 je již k dispozici. V říjnu potom šampionát zavítá také do Prahy, přijďte se podívat. Všechny novinky o naší spolupráci najdete na globální stránce.

 

Vodík: Připraven na startu

Čelní pohled na prototyp závodního speciálu na vodík

 

Ve spolupráci s Automobile Club de l'Ouest (pořadatelé například 24 hodin Le Mans) a projektem Mission H24 pracujeme na novém druhu závodů s pohonem čistě na vodík a nulovými emisemi. K dispozici již máme inovativní prototyp i mobilní vodíkovou čerpací stanici, která je světovým unikátem.

Naším cílem je, aby v roce 2025 v legendárním závodě 24 hodin Le Mans závodila nová třída elektrických prototypů na vodíkový pohon. Zjistěte více na stránce projektu.

Ať vám neujedou novinky ze světa motorsportu TotalEnergies

Sledujte novinky ze světa motorsportu TotalEnergies nebo přímo jak se daří posádkám značky Peugeot na české ecoRally na našem Facebooku nebo Instagramu.

 

Datum vydání: 5. 4. 2023

Registrujte se k odběru NEWSLETTERU!

A získejte to nejzajímavější ze světa TotalEnergies

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Chci se přihlásit k odebírání Newsletteru a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů. Z odebírání Newsletteru je možné se kdykoliv odhlásit zde, anebo prostřednictvím odkazu v zaslaném newsletteru.