Skip to content

Připravte se na sezonu s řadou AGRI, oleji pro zemědělství a lesnictví

Zemědělská sezona je v plném proudu. Pro zemědělské stroje to znamená především plné nasazení v terénu a s tím spojené vyšší nároky na údržbu. Spolu s naším technikem jsme pro vás připravili několik tipů, jak na pravidelný servis velkých strojů. Poradíme vám i s výběrem a použitím těch správných olejů, a to s ohledem na ekonomičnost provozu a šetrnost k životnímu prostředí.

Správná a pravidelná údržba nejen zemědělské techniky je klíčová pro její vysoký a spolehlivý výkon a dlouhou životnost. Jednoúčelové (kombajn, balíkovačka) i víceúčelové (traktory) stroje se vyplatí servisovat průběžně, a ne až když se objeví porucha. Vyhnete se tak jejich neplánovaným odstávkám a nákladným opravám.

  

TotalEnergies, Agri, motorové oleje, zemědělský stroj, zemědělská technika, traktor, orba

Pravidelná údržba a používání kvalitních maziv jsou klíčové pro správný chod zemědělských i lesnických strojů.

 

Jak provádět pravidelný servis zemědělské techniky
v 5 krocích

Zeptali jsme se jednoho z našich odborníků s dlouholetou praxí, co je pro servis zemědělské a potažmo i lesnické techniky nejdůležitější. Odpověď zněla jasně: pravidelná kontrola a údržba strojů je nejlepší prevence.

Pro správný chod celého vozového parku a dosažení maximální spolehlivosti je důležité provádět pravidelně zejména následující úkony.

 

1) Čištění: 

Stroj by se měl čistit od velkých nánosů špíny, tedy od prachu a bláta. Velké vrstvy nečistot mohou zvýšit opotřebení pohyblivých dílů a v dlouhodobém horizontu přispívají ke vzniku koroze. Vhodné je oplachování tlakovou vodou – ovšem pozor, aby se nedostala například do hydraulických uzlů nebo elektroniky.

„S ohledem na čím dál citlivější elektroniku je lepší ty části stroje, které obsahují malé součástky, elektronické obvody nebo citlivé hydraulické systémy, čistit pouze stlačeným vzduchem. Hodí se i na čištění chladičů nebo vzduchových filtrů,“ vysvětluje technik Pavel Universal.

 

2) Vizuální kontrola: 

Očištění stroje od hrubé špíny je zásadní pro druhý krok údržby – vizuální kontrolu hlavních částí stroje. Obejít celý stroj zabere jen chvilku. Cílem je ujistit se, že

  • pneumatiky jsou v dobrém stavu,
  • nedochází k úniku provozních kapalin, 
  • pohyblivé součásti nejsou nadměrně opotřebené, 
  • žádný díl nechybí.

Pokud během kontroly odhalíte jakoukoli závadu, která může mít vliv na funkci stroje, je na místě ji okamžitě řešit.

„U složitějších závad radši vždy kontaktujte servisní organizaci. Pokud stroj vykazuje závadu ovlivňující jeho spolehlivost, raději s ním do terénu nevyjíždějte. Mohli byste tak jeho technický stav ještě zhoršit,“ říká Pavel Universal.

 

3) Provozní kapaliny: 

Pro každý stroj se stanovuje interval výměny provozních kapalin, jako jsou motorové a převodové oleje, hydraulické kapaliny a chladicí kapaliny. Tento interval se udává v motohodinách (Mth). Potřebný údaj najdete v návodu k obsluze vašeho stroje.

U silně namáhaných strojů doporučujeme odebrat vzorek použitého maziva pro naši analýzu LubAnac. Pomocí laboratorního rozboru získáme přehled o kondici jednotlivých komponentů stroje. Analýza otěrových kovů může odhalit zvýšené opotřebení pohyblivých částí motoru, únik chladicí kapaliny do oleje, palivo v motorovém oleji nebo zvýšené množství sazí, které často vede k zanesení filtru pevných částic.

 

TotalEnergies, analýza olejů, LubAnac, údržba strojů, maziva, motorové oleje

Analýza použitých olejů pomáhá včas odhalit zhoršenou kondici stroje.

 

4) Servis:

Nepodceňujte preventivní návštěvu servisního technika. Obvykle přichází po uplynutí předepsaných motohodin, případně v pravidelných časových intervalech. Potřebný údaj najdete v manuálu.

 

Včasné vyhodnocení opotřebení jednotlivých komponentů přispívá k prodloužení životnosti a bezporuchového provozu celého stroje.

 

Výměna běžných dílů a filtrů nebo diagnostika motoru a systémů se provádějí u zákazníka. U strojů s možností vzdáleného přístupu k diagnostice motoru je nejlepší průběžně používat vzdálenou kontrolní diagnostiku pomocí elektronických systémů. Vzdálený přístup umožňuje předávat a využívat informace. Díky tomu je obsluha stroje jednodušší a eliminují se lidské chyby.

 

5) Bezpečnost:

Zejména při manipulaci s připojenými zařízeními, jako jsou drtička nebo pila, nepodceňujte přípravu, použijte doporučené ochranné pracovní prostředky a dodržujte základy bezpečnosti práce. Zkontrolujte, zda je stroj zabrzděný a pohyblivé části zafixované. Dávejte pozor na unikající kluzké kapaliny a případné louže raději hned zasypte pískem či pilinami.

„Nemělo by se zapomínat ani na pravidelné čištění kabiny stroje, aby se předešlo poškození elektroniky prachem nebo vlhkostí. Důležitý je i perfektní výhled, a tedy umytá okna i zrcátka,“ upozorňuje Pavel Universal.

 

TotalEnergies, Agri, motorové oleje, zemědělský stroj, traktor, orba,  údržba strojů, výkon strojů, zemědělská technika

Volba kvalitních provozních kapalin má zásadní vliv na výkon a životnost nejen zemědělské techniky.

 

Produkty pro motory, převodovky, řetězy, nápravy i hydrauliku

Kromě pravidelné údržby ovlivňuje stav stroje také volba kvalitních provozních kapalin, náhradních dílů a dalších produktů.

Speciálně pro stroje určené k práci v přírodě jsme vyvinuli řadu olejů AGRI. Na jejím vývoji spolupracujeme se zemědělci nejen v laboratoři, ale i v reálném provozu. Společně si vyměňujeme zkušenosti a díky tomu neustále zdokonalujeme výsledné produkty. Každý olej testujeme a schvalujeme přímo s předními výrobci zemědělské a lesnické techniky.

 

Maziva pro zemědělství
Traktory, kombajny, nakladače, přídavná zařízení...

Maziva pro lesnictví
Traktory, harvestory, motorové pily...

Maziva pro zahradu
Zahradní traktory, traktůrky, ridery, sekačky, křovinořezy...

 

Produktová řada Agri

 

Profesionální oleje pro zemědělce a lesníky

  • Motorové oleje Tractagri pro motory zemědělských a lesnických strojů.
  • Převodové oleje Dynatrans pro převodovky zemědělských a lesnických strojů.
  • Multifunkční STOU maziva pro víceúčelové stroje Multagri.
  • Hydraulické kapaliny Hydragri pro zemědělské a lesnické stroje i přídavná zařízení.
  • Víceúčelová plastická maziva A-Grease do náročných podmínek.

 

Vysoce kvalitní maziva Prosylva pro zahrádkáře

  • Maziva pro malou zemědělskou a zahradní techniku Prosylva 4T – do čtyřtaktního motoru.
  • Maziva pro motorové pily a křovinořezy Prosylva 2T – do dvoutaktního motoru.
  • Maziva na řetězy motorových a řetězových pil a vysokorychlostní stroje Prosylva Chain.

 

Podrobnosti o produktech Agri spolu s tipy na jejich aplikaci vám rádi představíme osobně – přijďte si s námi popovídat na akci Lesnický den v Ralsku.

 

 

TotalEnergies, Agri, motorové oleje, lesnické stroje, údržba strojů, výkon strojů, lesnická technika, lesnický den, Ralsko

Každý rok prezentujeme naše produkty pro zemědělství a lesnictví na akcích pro odbornou i laickou veřejnost.

 

Jak snížit náklady na provoz vozového parku?

Pravidelný servis a poctivá údržba techniky samy o sobě znamenají finanční úsporu, protože pomáhají předcházet poruchám, a tedy vyřazení stroje z pracovního procesu a jeho nákladným opravám.

Díky správnému seřízení pracují stroje efektivněji, stihne se více práce a spotřebuje méně paliva. Jak už jsme zmiňovali, ekonomicky výhodné je provádět LubAnac analýzu olejů, která dokáže odhalit celou řadu problémů.

K úspoře pohonných hmot přispívá také volba vhodných provozních kapalin. V naší nabídce najdete motorové a převodové oleje s technologií Fuel Economy. Jejich speciální složení pomáhá šetřit palivo, snižovat opotřebení a produkovat méně emisí CO2. Z řady Agri obsahují tuto technologii produkty Tractagri S5R FE, Tractagri HDZ FE, Tractagri HDX FE a Dynatrans VZ FE.

 

Péče o zemědělskou půdu a lesy šetrná k přírodě

Uvědomujeme si, že při práci v těžkém terénu nelze zcela zabránit havarijním únikům olejů do vody a půdy. 

Proto jsme pro produkty z řady Agri vyvinuli biologicky odbouratelné varianty BioLubs pro použití i v chráněných oblastech. Splňují všechny zákonné požadavky na biologicky odbouratelná maziva při zachování výborných výkonových parametrů. Najdete mezi nimi oleje pro motory, převodovky, nápravy i řetězy motorových pil. Vyrábíme i biologicky odbouratelné hydraulické kapaliny a plastická maziva.

 

Jako biologicky odbouratelné se označují oleje rozložitelné na jednodušší složky, a to i při působení čistě přírodních procesů. Na jejich rozkladu se obvykle podílejí mikroorganismy jako bakterie a houby. Díky tomu nezpůsobují dlouhodobé znečištění životního prostředí.

 

TotalEnergies, Agri, inovace, životní prostředí, zemědělská půda, sázení rostlin, rozbor půdy

Všechny naše produkty neustále inovujeme s ohledem na lidské zdraví a životní prostředí.

 

Váháte, jaký olej vybrat?

Pokud si stále nejste jisti, jaký olej je nejlepší variantou pro váš stroj, můžete využít naši on-line aplikaci LUBADVISOR. Je to rychlé a snadné – stačí vyplnit značku auta do pole pro vyhledávání a vybrat si z nabídky modelů. Následně se vám zobrazí všechny doporučené oleje, ale i chladicí kapaliny nebo kapaliny do brzdového systému.

Pro nabídku na míru můžete využít náš kontaktní formulář – neváhejte se na nás obrátit se svými dotazy!

 

Datum vydání: 24. 4. 2024

 

Přečtěte si také:

Registrujte se k odběru NEWSLETTERU!

A získejte to nejzajímavější ze světa TotalEnergies

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Chci se přihlásit k odebírání Newsletteru a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů. Z odebírání Newsletteru je možné se kdykoliv odhlásit zde, anebo prostřednictvím odkazu v zaslaném newsletteru.