Skip to content

Startupy a inovace od TotalEnergies, které mění svět. Zapojte se také

Drony měří čistotu ovzduší, umělá inteligence řídí solární panely na střeše a váš elektromobil se rychle nabíjí doma i ve firmě. Jak vám to zní? To jsou inovace, které podporujeme. Přihlaste i svůj nápad!

Dvě zástupkyně TotalEnergies stojí před halou, kde probíhá Vivatech 2022

Naše cíle jsou jasné. Do roku 2030 chceme patřit mezi pět největších coproducentů obnovitelných energií na světě. Do roku 2050 plánujeme snížit naše emise na nulu.

Co pro to děláme a co je nového?

Provozujeme vlastní laboratoře, založili jsme inovační hub Digital Factory, otevřeli jsme akcelerátor pro startupy a ukázali jsme se na největší evropské akci VivaTech 2022.

Inovace pod střechou TotalEnergies

Vedoucí laboratoře TotalEnergies, Catherine Juéry, prezentuje projekt AUSEA

Jaká je kvalita vzduchu, který dýcháme? To ví díky dronu a projektu AUSEA vedoucí naší laboratoře Catherine Juéry.

 

V TotalEnergies máme vlastní vývojové oddělení s laboratořemi, kde zkoumáme nové přístupy. Dosud nemožné se tu proměňuje v novou realitu. Také díky tomu každý rok zaregistrujeme 200 nových patentů.

Výsledky našeho výzkumu už můžete vídat v praxi. Chcete pár příkladů?

Domácnostem i firmám nabízíme rychlé nabíjení elektromobilů. Pro leteckou dopravu jsme vyvinuli palivo z použitých kuchyňských olejů. Závodní vozy v Le Mans jezdí od sezony 2022 na palivo z vinné révy. Projekt AUSEA propojuje drony měřící úroveň metanu a CO2 v ovzduší s pokročilými algoritmy, které dokážou vytvořit detailní přehled o úrovni znečištění v dané oblasti. A každý den vymýšlíme, jak snížit emise u všeho, co v TotalEnergies děláme.

Abychom vývoj urychlili, spolupracujeme také s průmyslovými firmami a vědci. Podpořili jsme vznik vývojového centra umělé inteligence a výzkumu dat v Paříži, které by se do pěti let mělo stát světovou špičkou v této oblasti.

Na podzim roku 2021 jsme šli ještě dál. V projektu One Tech jsme propojili hlavy a znalosti téměř 3 500 inženýrů, vědců a techniků z celé naší organizace. Věříme, že díky tomu se staneme inovačním lídrem a brzy představíme další udržitelné inovace.

 

Digital Factory: inovační hub v Paříži

Frédéric Gimenez, ředitel Digital Factory, mluví se zástupkyněmi TotalEnergies

Jak nové technologie změní to, co děláme v TotalEnergies? Tuto otázku má na starosti Frédéric Gimenez, ředitel Digital Factory.

 

V roce 2020 jsme v Paříži založili Digital Factory: inovační hub s přibližně 300 inženýry, výzkumníky, vývojáři a experty.

Pracují zde na projektech od bioplynu až po větrné elektrárny. Jejich cíl je prostý: využít naplno nová digitální řešení tak, abychom získávali co nejvíce energie a zároveň minimalizovali dopady na životní prostředí. Navržená řešení pak ihned testujeme v praxi, a pokud se jejich přínos potvrdí, rozšiřujeme je dál.

 

Příklady aktuálních projektů v Digital Factory

  • Digitální řešení Hydr'Optim snižuje emise CO2 při výrobě vodíku v závodech TotalEnergies.
  • Digitální platforma Valbenne usnadňuje propojení producentů biomasy a bioplynových stanicí, aby se organický odpad stihl zpracovat včas a bioplyn neunikal do atmosféry.

Sázíme na nadějné startupy. Budete jedním z nich?

Romain Serres, zakladatel startupu Tilt, prezentuje projekt umělé inteligence

Jak může umělá inteligence snížit výdaje na energie? To představuje Romain Serres, zakladatel startupu Tilt, na stánku TotalEnergies.

 

Tento rok jsme spustili program na podporu startupů TotalEnergies On zaměřený na elektromobilitu, výrobu obnovitelné energie, její uchování, řízení distribuce a prodej. Tyto firmy chceme podporovat, urychlit jejich rozvoj a tak posouvat celý obor vpřed. Nabízíme jim unikátní výhody:

  • Zázemí světoznámého campusu STATION F, kde funguje komunita více než 1000 startupů
  • Nejméně 6 měsíců osobního mentoringu od zkušených podnikatelů
  • Konzultace a pomoc od expertů a manažerů TotalEnergies

Přihlásit můžete i svůj startup z České republiky, pokud působíte v západní Evropě, USA, Číně, Indii nebo v Austrálii. Další volná místa se otevřou již na podzim.

Akcelerátor jsme spustili s prvními 10 startupy, podívejte se na příklady 3 vybraných inovací:

  • Green Eagle Solutions
    Umělá inteligence automatizovaně spravuje větrné elektrárny, což přináší efektivnější provoz a vyšší produkci energie.
  • Time2plug
    Komplexní pomoc s nabíjecí infrastrukturou pro firmy a domácnosti. Výběr, dodávka, instalace a správa.
  • Tilt
    Řízení spotřeby domů pomocí umělé inteligence. Využití vlastní vyrobené energie, např. ze solárních panelů na střeše.

 

Ukázali jsme se na VivaTech 2022 – podívejte se na video

Detail cedulí na stánku TotalEnergies na VivaTech 2022

Vývoj nových technologií pro zelenější budoucnost je obrovským úkolem, na kterém kromě TotalEnergies pracuje řada firem a iniciativ. Rádi se setkáváme na akcích, kde si můžeme navzájem představit naše nápady a inspirovat se.

Poslední takovou byla výstava nejnovějších inovací a startupů VivaTech 2022 v Paříži – největší akce tohoto druhu v Evropě.

Během 4 dnů se zde na jednom místě sešlo 26 tisíc návštěvníků (a dalších více než 100 000 online) z řad podnikatelů, manažerů, investorů a dalších. Během přednášek, panelů, prezentací a workshopů se probírala témata jako uhlíková neutralita, mobilita, budoucnost práce, inkluze nebo Web 3.0.

O program se staralo 2 000 vystavovatelů, 1 700 startupů a 300 řečníků. K osobnostem na pódiu patřili francouzský prezident Emmanuel Macron, ředitelé a zástupci firem Renault, L'Oréal, Apple, Microsoft, Avast, LinkedIn nebo institucí UNESCO a Evropské komise. Všechna vystoupení si můžete zpětně prohlédnout online.

Na stánku TotalEnergies bylo také rušno. Představili jsme nejnovější projekty našeho vývojového oddělení, startupy z akcelerátoru a nejnadějnější projekty Digital Factory.

Podívejte se na video níže.

Jedeme dál

Pro udržitelnost toho děláme ještě mnohem víc. Podívejte se na web o našich udržitelných aktivitách nebo si přečtěte některý z dalších článků. Věříme, že lepší budoucnost je na dosah.

 

 

Datum vydání: 23. 8. 2022

 

Registrujte se k odběru NEWSLETTERU!

A získejte to nejzajímavější ze světa TotalEnergies

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Chci se přihlásit k odebírání Newsletteru a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů. Z odebírání Newsletteru je možné se kdykoliv odhlásit zde, anebo prostřednictvím odkazu v zaslaném newsletteru.