Skip to content

Jak v průmyslu nahradit látky PFAS? Vyvíjíme oleje a maziva, která obstojí

Vývoj olejů a maziv bez „nesmrtelných chemikálií“ je pro nás prioritou. Díky alternativám i novým PFAS-free technologiím vám můžeme pomoci změnit způsob mazání strojů i v náročnější průmyslové výrobě.

 

TotalEnergies, PFAS, PFAS-free, udržitelnost, ekologie, škodlivé chemické látky, maziva, oleje, průmysl, životní prostředí

Hledání náhrady za škodlivé chemické látky PFAS je aktuálně velké téma ve výrobě automobilů, dalších průmyslových oborech: textilním, obalovém a kovozpracujícím, ale také v potravinářství nebo kosmetice.

 

Tyto otázky se pravděpodobně dotýkají i vás:

 

Co jsou to PFAS?

Po zkratkou PFAS najdeme tisíce perfluorovaných a polyfluorovaných látek. Vyrábějí se zhruba od 50. let 20. století. Obsahují vazby mezi uhlíkem a fluorem, které jsou jednou z nejsilnějších chemických vazeb vůbec.

Díky tomu mají jedinečné vlastnosti, především co se týče nehořlavosti, výjimečných bariérových schopností, extrémní odolnosti vůči rozkladu a mimořádně dlouhé životnosti.

 

Proč jsou PFAS škodlivé?

Kvůli své mimořádné odolnosti si PFAS látky vysloužily nelichotivé pojmenování Forever Chemicals (nesmrtelné nebo věčné chemikálie).

Jejich stopy najdeme nejen v půdě, podzemních vodách a řekách, ale také v dešťové vodě a tělech ledních medvědů. PFAS látky se totiž přenáší na dlouhé vzdálenosti od zdroje uvolnění. Vyčištění znečištěných míst je technicky náročné a nákladné.

PFAS látky snižují imunitu batolat, mohou způsobovat rakovinu, neplodnost, hormonální potíže, cukrovku a další onemocnění. Pokud se budou PFAS látky nadále hromadit v životním prostředí, pitné vodě a potravinách, budou ohrožovat lidské zdraví.

 

V jakých výrobcích se PFAS nacházejí?

Některé předměty s PFAS jsou přímo v kontaktu s lidským tělem, jiné se stávají zdrojem znečištění při výrobě a likvidaci na skládkách.

Nacházejí se například v papírových obalech na potraviny, nepromokavém oblečení, nábytku nebo v kobercích, ale také lécích a zdravotnických prostředcích. Jsou také součástí aditiv hasicích pěn, dále se používají při produkci pokovených předmětů, polovodičů, elektronického a fotografického vybavení, v barvách a kosmetice. 

 

Proč se používají oleje a maziva s PFAS?

PFAS bývají součástí speciálních olejů a maziv, které se využívají v náročném průmyslovém prostředí. Jako základový olej mohou obsahovat perfluorované polyetherové oleje (PFPE) s aditivem/zpevňovadlem teflonu (PTFE).

Tyto kapaliny mají v praxi výborné mazací schopnosti:

  • vynikající výkon ve vakuu a při vysokých teplotách
  • extrémně široké rozmezí provozních teplot
  • chemicky inertní a odolné, nereaktivita
  • nehořlavost, chemická odolnost
  • vynikající koeficient tření
  • vynikající vlastnosti proti zadření
  • nízký tlak par
  • široká kompatibilita s plasty a elastomery
  • velmi dlouhá životnost mazacího filmu

 

Kde se využívají oleje a maziva s PFAS?

Maziva s PFAS jsou v dnešní době esenciální ve výrobě polovodičů. Využívají se v různých průmyslových segmentech, například:

  • výroba automobilů: mazání různorodých mechanických částí – dveří, sedaček, zrcátek, světlometů, elektrických brzd, elektrických kontaktů, stěračů a spousty dalších
  • jaderná energetika: ventily a ložiska ultracentrifug v závodech na obohacování uranu
  • hodinářství: přesné mechanismy
  • další důležité aplikace: letecké, vojenské, kosmické atd.

 

TotalEnergies, PFAS, PFAS-free, udržitelnost, ekologie, škodlivé chemické látky, maziva, oleje, průmysl, životní prostředí

Kvůli negativnímu vlivu PFAS látek na zdraví a životní prostředí se pochopitelně omezuje jejich výroba i používání po celém světě.

 

Kdy začne platit zákaz PFAS?

Na začátku roku 2023 Evropská agentura pro chemické látky zveřejnila návrh s cílem dosáhnout zákazu výroby, používání, prodeje a dovozu PFAS v Evropě. Zatímco dříve byly zakazovány pouze jednotlivé látky, současný návrh se vztahuje na celou skupinu více než 10 000 perfluorovaných chemických látek včetně fluoropolymerů, pro které jsou mnohé PFAS základním stavebním kamenem.

Návrh je nyní předmětem diskusí a vyhodnocování z hlediska veřejného zdraví i sociálně-ekonomických témat. Finální stanovisko poputuje k Evropské komisi, která společně s členskými státy EU rozhodne o případném omezení včetně lhůt na splnění.

Očekává se, že zákaz části PFAS v nějaké podobě vstoupí v platnost v letech 2026 až 2027. Zároveň se po 18měsíční zaváděcí lhůtě dají čekat další 5leté až 12leté výjimky pro oblasti, kde prokazatelně nebudou existovat alternativy PFAS.

 

Dopad zákazu PFAS na firmy

Dokumentace uznává, že například pro výrobce vozidel bude možné nahradit PFAS v látky v delším čase. Může se ale stát, že předpis zakáže jednotlivé aplikace nebo stanoví, že firmy musí v nadcházejících letech zkoumat alternativy a začít je používat co nejdříve.

Průmyslové firmy by si tedy měly ověřit, v jakých procesech a produktech PFAS používají a následně se připravit na to, že výroba a prodej takových výrobků v EU ve stávající podobě nebude možná. Společnosti by pak měly zkontrolovat, zda mohou upravit své produkty tak, aby již nespoléhaly na PFAS, a zda jsou na trhu dostupné vhodné alternativy.

 

Jak nahradit oleje a maziva s PFAS?

Jaká je situace v průmyslových olejích a mazivech? 

Naprostá většina produktů TotalEnergies neobsahuje PFAS látky. Výjimku nyní tvoří zmiňovaná fluorovaná maziva (PFPE, perfluoropolyether) či maziva aditivovaná teflonem (PTFE, polytetrafluorethylen). Složení je vždy uvedeno v příslušném technickém listu, který najdete u každého výrobku například v našem produktovém katalogu.

V TotalEnergies se soustředíme na vývoj produktů, které neobsahují per- a polyfluorované látky a mohly by maziva s PFAS plně zastoupit. 

  • V některých případech bude náhradní produkt zcela dostačující. Nové PFAS-free technologie dosahují stejného nebo lepšího výkonu v nízkoteplotních vlastnostech, adhezivitě a snížení tření. První z nich přijdou brzy na trh, ostatní jsou ještě ve fázi testování.
  • V oblasti plastických maziv a v provozech vystavených vysokým teplotám, chemické kontaminaci či vakuu bude plnohodnotné nahrazení PFAS produktů větší výzvou a pravděpodobně si vyžádá nákladnější výzkum, vývoj a také přepracování mazaného zařízení se změnou technologických postupů.

 

Jak přejít na oleje a maziva bez PFAS?

S náhradou PFAS olejů a maziv vám rádi pomůžeme.

Stačí nás kontaktovat a nalezneme řešení buď mezi stávajícími produkty bez PFAS, nebo zahájíme společné testování či vývoj vhodného produktu.

 

Těšit se můžeme z toho, že tyto alternativní produkty bez PFAS budou bezpečnější pro spotřebitele a vhodnější pro životní prostředí, což je v souladu s našimi udržitelnými projekty a produkty.

 

Datum vydání: 28. 5. 2024

 

Přečtěte si také:

Registrujte se k odběru NEWSLETTERU!

A získejte to nejzajímavější ze světa TotalEnergies

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Chci se přihlásit k odebírání Newsletteru a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů. Z odebírání Newsletteru je možné se kdykoliv odhlásit zde, anebo prostřednictvím odkazu v zaslaném newsletteru.