Skip to content

3 příběhy firem: Jak analýza olejů pomáhá v autodopravě, potravinářství a zemědělství

Nahlédněte do zákulisí našich tří klientů, kteří využívají analýzu olejů LubAnac k optimalizaci svých strojů. Zhodnotí pro vás nejen tradiční analýzu kapalin v laboratoři, ale také online diagnostiku.

 

Evelien Sterckx, Carlo Mylle,  Wim Pijl

 

Analýza olejů LubAnac od TotalEnergies je už více než 45 let užitečným pomocníkem firem, které provozují vozový park nebo průmyslové stroje. 

V laboratoři, nebo online

Jak LubAnac funguje? Odeberete ze svého stroje vzorek používané kapaliny, odešlete ho do naší laboratoře a zpět dostanete analýzu s doporučením. Díky rozboru olejů a kapalin za provozu získáte cenné informace pro správu a údržbu zařízení.

Našimi 25 laboratořemi prošlo už více než 8 milionů vzorků kapalin. Pracoviště jsou propojena do jednoho systému, a proto výsledky doručujeme v nejvyšší možné kvalitě a rychlosti také klientům v Česku.

Navíc jsme nedávno spustili nový nástroj LubAnac Connected Oil, který stav oleje monitoruje online 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Údaje ze snímače jsou srovnatelné s klasickou laboratorní analýzou. Senzor provádí měření každých 30 sekund a výsledky vidí klienti ihned na svém počítači nebo mobilu.

 

TotalEnergies Connected oil dashboard

LubAnac Connected Oil: Ukázka dashboardu s reálnými výsledky analýzy oleje. 

 

Online analýza olejů pomáhá naplnit principy Průmyslu 4.0 a také udržitelnosti. Díky systému Connected Oil mohou specialisté naplánovat optimální interval vypouštění kapalin a také bezprostředně dostávají upozornění na případné znečištění oleje, například vodou.

Pojďme se podívat na praktické zkušenosti.

 

Příběh 1: Analýza olejů v silniční dopravě

Rodinná firma Van de Poel z Belgie se už přes 40 let zabývá mezinárodní logistikou a automobilovou nákladní přepravou. Její flotila dnes zahrnuje 165 nákladních vozidel značek, jako jsou Scania, DAF nebo Mercedes. Díky 25 chladírenským návěsům firma transportuje také zboží uchovávané při regulované teplotě. Domodra zbarvená auta Van de Poel můžete potkat na silnicích v západní i střední Evropě.

 

Evelien Sterckx, provozní manažerka logistické a přepravní společnosti Van de Poel

 

Největší výzvou je zajistit včasnou údržbu vozidel a zároveň vrátit auta co nejrychleji zpátky do provozu.

„TotalEnergies nám usnadňují práci díky systému LubAnac. Funguje to tak, že odebereme malé vzorky oleje z různých částí motoru, odešleme je a zpátky dostaneme analýzu,“ popisuje Evelien Sterckx, provozní manažerka firmy.

„Díky analýze vzorků motorového oleje odhalujeme problémy ještě před tím, než se s nimi začne potýkat náš kamion.“

Diagnostika oleje LubAnac rozpozná například zvýšené opotřebení pohyblivých částí motoru, případný únik chladicí kapaliny do oleje, palivo v motorovém oleji nebo zvýšené množství sazí, které vede k zanesení filtru pevných částic. 

Důležitost těchto informací stoupá kvůli tomu, že auta přepravní firmy musí být prakticky neustále na cestě.

„Od TotalEnergies využíváme také SmartTank, což je další užitečný nástroj, který měří stav nádrže. Když je téměř prázdná, přijde nám e-mail a můžeme ve správnou chvíli objednat nový olej,“ říká Reinhout Bernaerts, manažer logistiky.

Společnost Van de Poel využívá pro všechny pohonné jednotky náš motorový olej Rubia. O této specializované řadě olejů pro nákladní vozy, kamiony nebo třeba i autobusy jsme nedávno psali ve článku Rubia: Těžká váha mezi motorovými oleji ověnčená 200+ schváleními.

„Olej Rubia a služby TotalEnergies nám pomáhají snížit TCO (Total COst of ownership). Náš truck zvládne vyšší počet kilometrů na silnici, ale s méně častou údržbou a nižšími náklady,“ dodává Reinhout Bernaerts.

 

Příběh 2: Analýza olejů při zpracování brambor

Rodinná společnost Mydibel se od roku 1988 zabývá výrobou a prodejem bramborových pochoutek. V nabídce najdeme hranolky, krokety, placičky, plátky, vločky a samozřejmě kaše. Firma se 700 zaměstnanci ročně zpracuje přibližně 700 000 tun brambor a prodá přes 400 000 tun hotových výrobků. A v takové velikosti už jsou zapotřebí perfektně promazané stroje a fungující procesy.

 

Carlo Mylle, majitel a ředitel potravinářské firmy Mydibel

 

„Pomocí senzoru připojeného k internetu můžeme online sledovat proces stárnutí oleje ve všech našich bioplynových motorech a určit nejlepší okamžik pro jejich výměnu. Tímto způsobem snižujeme náklady a naplňujeme prioritu udržitelnosti,“ říká Carlo Mylle, majitel a ředitel firmy.

„Díky systému Connected Oil monitorujeme stav oleje, kdykoliv potřebujeme. Například výměnu oleje můžeme naplánovat ještě v době, kdy je stále v dobrém stavu. Snižujeme tak spotřebu oleje a předcházíme neplánovaným odstávkám motoru,“ hodnotí Sébastien Jimenez, technik údržby.

Společnost Mydibel je spokojeným klientem TotalEnergies už více než 20 let.

 

Příběh 3: Analýza olejů při pěstování rajčat

Zemědělec Wim Pijl z Belgie a jeho rodina se už desítky let živí pěstováním rajčat. Než se ale vypěstovaná rajčata dostanou do obchodů a na talíře spotřebitelů, je nutné zajistit správné podmínky pro vytápění skleníků. Rajčata potřebují světlo a teplo pro svůj růst a CO2 pro fotosyntézu. Řešením je společná výroba elektřiny a tepla, k čemuž je opět nezbytný bezchybně běžící stroj.

 

Zemědělec Wim Pijl z Belgie

 

„Používáme dvě kombinované kogenerační jednotky na zemní plyn, které produkují 3,3 MW. Skleníkům tak dodávají energii pro osvětlení a vytápění. Oxid uhličitý, který vzniká z motorů, je vstřikován do skleníků, kde pomáhá rostlinám růst,“ popisuje své udržitelné hospodaření Wim Pijl.

„Díky systému Connected Oil od společnosti TotalEnergies mohu průběžně sledovat stárnutí oleje a naplánovat včasný servis motoru zařízení. To přispělo k optimalizaci provozu našeho energetického systému.“

 

Exkurze v LubAnac centru

Jsme moc rádi, že některým klientům z našeho regionu jsme letos v září mohli zajistit speciální zážitek – návštěvu LubAnac centra v belgické vesničce v Ertvelde. Podívejte se na fotky z exkurze:

 

LubAnac centrum – nové a moderní laboratoře v závodě TotalEnergies v Ertvelde

Naši klienti na návštěvě v závodě TotalEnegies v Ertvelde. 
Je zde jedna z nejnovějších a nejmodernějších laboratoří.

 

LubAnac centrum – proces výroby a analýzy oleje

Ukázali jsme si proces výroby a analýzy oleje.

 

LubAnac centrum – pokročilé technologie při analýze olejů

Seznámili jsme se s pokročilými technologiemi a prozkoumali nové příležitosti. 
Všichni odjížděli s novou energií a inspirací, jak transformovat své podnikání.

 

Pokud by vás zajímaly detaily ohledně analýzy olejů LubAnac a to, jak bychom mohli pomoci optimalizovat váš provoz, neváhejte nás samozřejmě kontaktovat.

 

Datum vydání: 28. 11. 2023

 

Přečtěte si také:

Registrujte se k odběru NEWSLETTERU!

A získejte to nejzajímavější ze světa TotalEnergies

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Chci se přihlásit k odebírání Newsletteru a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů. Z odebírání Newsletteru je možné se kdykoliv odhlásit zde, anebo prostřednictvím odkazu v zaslaném newsletteru.