Skip to content

Sny se mění v realitu. Co vám přináší naše spolupráce s Peugeotem a Citroënem?

Když jsme v TotalEnergies před 55 lety navázali partnerství s Citroënem a před 25 lety s Peugeotem, ani by nás nenapadlo, čeho všeho společně dosáhneme. Nahlédněte pod kapotu inovací od motorových olejů přes elektromobilitu až po motorsport.

 

hyperauto, Peugeot, TotalEnergies, kapaliny TotalEnergies, kapaliny Quartz EV Fluid, Quartz EV battery D, oleje Quartz

 

Historické partnerství

Naše úzké spojenectví s Peugeotem začalo v roce 1995, s Citroënem dokonce už v roce 1968. A spolupráce stále intenzivně běží. Denně posouváme hranice v oblasti klasických motorových olejů, elektromobility a motorsportu. Podívejte se na naše příběhy ve videích a také níže v textu:

 

Spalovací motory: oleje od prvního momentu

Když si kdekoli na světě koupíte nové auto značky Peugeot nebo Citroën se spalovacím motorem, už od prvních metrů za branami továrny bude váš vůz skvěle šlapat díky našemu motorovému oleji. S nejvyšší pravděpodobností najdete ve svém motoru olej z produktové řady Quartz, který se díky naší výhradní spolupráci používá při prvním plnění motoru ve výrobním závodu.

Nejčastěji používané oleje v peugeotech a citroënech jsou například Quartz Ineo Xtra First 0W-20 a Quartz Ineo First 0W-30, pro starší vozy je výrobcem doporučován Quartz Ineo ECS 5W30 nebo Quartz 9000 5W-40. Tyto výkonné a unikátní motorové oleje jsou výsledkem vzájemné spolupráce vývojových týmů společností TotalEnergies, Citroën a Peugeot.

Obě francouzské automobilky oficiálně doporučují naše maziva také v rámci dlouhodobé údržby vozů. Po otevření kapoty motoru nebo v servisní knížce vozidel Peugeot a Citroën na vás vykoukne větička Peugeot/Citroën doporučuje Total (resp. TotalEnergies). Jsme jediným dodavatelem maziv a olejů, který je v obou dealerských a servisních sítích takto exkluzivně doporučován.

Techničtí pracovníci v autorizovaných servisech tak mají přístup nejen k pravidelným technickým školením a novinkám, ale hlavně ke kvalitním olejům, které jsou navržené speciálně pro požadavky motorů značek Peugeot a Citroën. Právě to zaručuje výkon, spolehlivost, úspory paliva, snížení emisí CO2 a ochranu motoru před usazováním nečistot.

olej TotalEnergies, Quartz Ineo Xtra First 0W-20, TotalEnergies Quartz, Quartz Ineo

Výše zmíněný olej Quartz Ineo Xtra First 0W-20 se hodí pro nejnovější motory (DV5R a EB2DT) našich partnerských automobilek a zejména pak pro motory vybavené e-HDI, Puretech s technologiemi Stop & Start a také pro hybridní motory vyžadující motorové oleje nové generace.

Jako doporučený olej ho tedy najdete i pro aktuálně nejprodávanější modely: menší městská auta Peugeot 208 a Peugeot 308 nebo SUV Peugeot 3008 a 5008.

U Citroënu to platí pro nejoblíbenější modely C3 a C4. Olej Quartz Ineo First 0W-30 je předepsaným olejem pro většinu jeho vozů už od roku 2012. Pro podvozky vozidel Citroën vybavené systémem hydroaktiv máme produkty Fluide LDS a LHM plus.

Pro starší motory DV5R jsme na požadavek výrobců vyvinuli zcela nový olej Quartz Ineo RCP 5W-30, který je navržen speciálně pro tyto starší motory. Udržuje je čisté, snižuje jejich opotřebení a maximálně prodlužuje jejich životnost.

Ověřit si nejvhodnější olej pro všechny vozy můžete v aplikaci mazací plán Lubadvisor. Kromě motorového oleje vám poradíme správný převodový olej nebo třeba chladicí kapaliny. Vždy se každopádně řiďte doporučeními výrobce konkrétního modelu, jak jsme psali v detailním článku Jak vybrat olej pro vaše auto.

 

Elektromobilita: speciální kapaliny na scéně

Naše spolujízda pokračuje i v nastupující éře elektromobilů a hybridů. Peugeot i Citroën se už dříve stejně jako další značky nechaly slyšet, že do roku 2030 budou v Evropě všechna jejich nově prodávaná auta elektrická.

Právě do oblasti udržitelnosti teď nejvíce směřuje společný výzkum a vývoj. Aktuálními tématy jsou nové formy mobility, nízkouhlíková a biopaliva, maziva a kapaliny pro elektromobily včetně jejich baterií.

„Jsme velmi hrdí, že posilujeme naši spolupráci s TotalEnergies. Pokročilé technologie maziv a společný vývoj vysoce výkonných baterií budou klíčovými technologickými pokroky v našem oboru a nabídce mobility jak pro naše každodenní zákazníky, tak pro motorsportové aktivity,“ říká Thierry Koskas, hlavní ředitel pro prodej a marketing ve společnosti Stellantis, která zaštiťuje Peugeot, Citroën i další významné značky.

Pro (plug-in) hybridní vozy vyvíjíme motorové oleje pod značkou Quartz Xtra, které přinášejí nižší spotřebu včetně vyšší stabilizace oleje díky technologii Eco-Science.

Plně elektrickým autům dodáváme speciální kapaliny Quartz EV Fluid pro převodovky, baterie, pohony a ložiska. Maziva splňují nejnovější potřeby výrobců a zabraňují přehřívání, zkratům a opotřebení.

kapaliny TotalEnergies Quartz EV Fluid, kapaliny pro elektromobily, oleje pro elektromobily, elektromobilita, elektromobil

Jak se elektromobily stávají výkonnějšími a zvyšuje se rychlost nabíjení, standardní kapaliny nestíhají držet krok z hlediska chladicí kapacity a odolnosti vůči teplu. Quartz EV Fluid představila v roce 2018 první komplexní nabídku kapalin na trhu, která reagovala na specifické požadavky elektrických osobních aut (Quartz EV Fluid), motocyklů (Hi-Perf EV Fluid) a těžkých nákladních vozidel (Rubia EV Fluid). Naším cílem je podporovat čistší mobilitu, která bude prospěšná pro lidi i životní prostředí.

 

Dobíjecí stanice: společné představení v Praze

Společnou stopu s našimi partnery už jsme zanechali také u instalací dobíjecích stanic v České republice.

Když jsme loni v létě slavnostně spouštěli novou dobíječku přímo před naším sídlem u budovy River Garden v pražském Karlíně, nechyběli u toho závodníci a závodnice, kteří reprezentují značku Peugeot v šampionátu Phoenix Contact Česká Trophy v ecorally. Společnost TotalEnergies totiž podporuje týmy Peugeotu jako generální partner. Už dříve jste si mohli přečíst náš článek o tomto udržitelném závodění
 

dobíjecí stanice TotalEnergies, elektrický vůz, Peugeot e-208, elektromobil, Peugeot, dobíjecí stanice Praha

Všechny posádky přijely na prezentaci nové dobíjecí stanice TotalEnergies elektrickými vozy Peugeot e-208.

 

Model Peugeot e-208 lze na dobíječce TotalEnergies o maximálním výkonu 22 kW dobít z 5 na 100 % přibližně za tři hodiny. Plug-in hybridní modely značky Peugeot potřebují k dobití z nuly na 100 % dvě hodiny.

 

dobíječka TotalEnergies, ČEZ, PRE, EON, aplikace ChargeUp, dobíjecí čipy, dobíjecí karty

Nová dobíječka TotalEnergies slouží nejen firmám v okolí, ale i ostatním elektromobilistům prostřednictvím dobíjecích čipů a karet společností ČEZ, PRE a EON či aplikace ChargeUp.

 

Elektromotor Peugeotu e-208, který je nejprodávanějším malým elektromobilem v Evropě, samozřejmě nepotřebuje motorový olej. V naší nabídce podle mazacího plánu pro něj najdete třeba převodový olej Traxium Gear 9 FE SAE 75W, chladicí kapalinu COOLELF Cartech nebo syntetické polyolesterové oleje PLANETELF ACD 150 FY pro chladicí kompresory používající HFC chladiva.

 

Motorsport: závody nejnovějších technologií

S Peugeotem a Citroënem dlouhodobě držíme při sobě i na závodních okruzích. Automobilový sport je pro nás nejen zábava, ale také experimentální laboratoř, kde si v náročných situacích testujeme technologie, které pak můžeme nasadit do běžného provozu.

Aktuálně jsme například oficiálním partnerem a technickým dodavatelem týmu WEC Peugeot TotalEnergies s hyperautem Peugeot 9X8, které jezdí dlouhé vytrvalostní závody s cílem vyzkoušet inovativní technologie v extrémních podmínkách.

kapaliny Quartz EV Fluid, hybridní elektrickou motorizaci, hybrid, elektromobilita, elektromobil

V projektu dodáváme výše zmíněná speciální maziva a kapaliny Quartz EV Fluid pro hybridní elektrickou motorizaci v podmínkách intenzivního používání, dlouhé životnosti a širokého rozsahu teplot. Poskytujeme také technickou asistenci přímo na závodech. Náš inženýr je nedílnou součástí týmu, odebírá a analyzuje vzorky kapalin a sleduje stav vozidla v průběhu času.

Díky naší dceřiné firmě Saft se podílíme na vývoji baterií, které musí vydržet v plném zápřahu 8 až 24 hodin, zároveň musí být baterie co nejlehčí a nejmenší.

Podařilo se nám také vyrobit udržitelné palivo Excellium Racing 100, a to bez jediné kapky ropy. 100% certifikované udržitelné palivo se vyrábí z vinných zbytků z francouzských vinic. Šetrné palivo od TotalEnergies umožňuje okamžité snížení emisí CO2 závodních vozů o 65 %. Přitom má stejný výkon jako ostatní palivo.

Od roku 2022 jsme se stali oficiálním dodavatelem tohoto paliva pro závody FIA World Endurance Championship. Palivo poskytujeme také konkurenčním závodníkům, zároveň ale musíme dohlédnout na to, aby se používalo správně a bez zakázaných aditiv. „Antidopingovou“ kontrolu paliva nám umožňuje mobilní laboratoř – vozům na stupních vítězů ihned odebíráme z nádrže vzorky a kontrolujeme je.

 

 

Inovace v motorsportu jsou fascinující, že?

Skvělou zprávou pro nás všechny je, že stejné mozky vymýšlejí novinky pro závodní i silniční auta.

Proto věříme, že jakmile úspěšně otestujeme udržitelné palivo, nadstandardně výkonné elektrobaterie, nebo dokonce použití vodíku, dokážeme nové technologie brzy přinést nejen závodníkům a profesionálům, ale také běžným řidičům. 

Držme si palce!

 

Datum vydání: 7. 2. 2024

 

Přečtěte si také:

Registrujte se k odběru NEWSLETTERU!

A získejte to nejzajímavější ze světa TotalEnergies

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Chci se přihlásit k odebírání Newsletteru a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů. Z odebírání Newsletteru je možné se kdykoliv odhlásit zde, anebo prostřednictvím odkazu v zaslaném newsletteru.