Skip to content

Zvítězili jsme v testu motorových olejů pro většinu aut koncernu Volkswagen

V náročném testu odborného časopisu soupeřilo 10 značek motorových olejů. Vítězem se stal náš produkt Quartz Ineo Long Life 5W-30. V čem překonal konkurenci?

motorový olej Quartz Ineo vítěz testu olejů

Svět motorů je legendární český motoristický časopis, který vychází již od roku 1947. Vedle novinek z automobilového průmyslu, rozhovorů s osobnostmi a recenzí aut se v nedávném čísle 17/23 zaměřil na měření motorových olejů.

Které značky olejů se testovaly?

Velkého testu se zúčastnilo 10 značek motorových olejů, které deklarují soulad s požadavky většiny benzinových i dieselových vozů koncernu Volkswagen přibližně z let 2009–2020, tedy včetně například Škody Auto, BMW nebo Porsche (s výjimkami).

Konkrétně se jedná o normu VW 504.00/507.00 povolující oleje SAE 0W-30 a 5W-30. Tato specifikace je v našem regionu jednou z nejprodávanějších a mohou se s ní setkat i majitelé jiných značek vozů.

Barvy TotalEnergies v testu reprezentoval motorový olej Quartz Ineo Long Life 5W-30. Jeho výhodou je, že je v dané specifikaci schválen přímo koncernem VW. Podrobnosti o tomto oleji najdete v našem produktovém katalogu, informace k celé řadě si přečtěte na stránkách Quartz Ineo.

butila motorového oleje Quartz Ineo

A které značky soutěžily s naším olejem?

Carlson (Millennium Synth Longlife III), Castrol (Edge 5W-30 LL), Eurol (Syntence 5W-30), Millers Oils (XF Premium C3 VW 5w30), MOL (Dynamic Gold-Longlife 5W-30), Originál VW/Škoda (LongLife III FE G S55 545 M2 EUR), Orlen Oil (Platinum MaxExpert V), Pemco (350) a Shell (Helix HX8 ECT).

Co se hodnotilo?

Podrobné hodnocení odborníků zahrnovalo unikátní zkoušky protioděrových vlastností (mazivost HFRR) a také extrémně náročnou zkoušku stanovení viskozity za vysokých teplot a velkého smykového spádu (HTHSV).

Dále se v analýze olejů měřila následující kritéria: Hodnocení obalu, TBN – celková alkalita, Odparnost podle Noacka, Sulfátový popel, Kinematická viskozita, Čerpatelnost při -20 °C, Viskozitní index, CCS –simulace studeného startu, tření a otáček studené klikové hřídele a konečně Prvková analýza.

Roli také hrálo, jestli je olej na seznamu značek oficiálně schválených koncernem Volkswagen. Naopak součástí hodnocení nebyla cena, protože ta v praxi nejvíce závisí na maržích obchodníků.

Všechny parametry hodnotitelé obodovali na škále 0–10.

Výsledky testů: 1. místo pro TotalEnergies

Motorový olej Quartz Ineo Long Life 5W-30 od TotalEnergies zvítězil s nejvyšší průměrnou známkou 7,7 a umístil se před oleji značek MOL a Eurol.

Plný počet 10 bodů dostal náš olej za schválení VW, plombu originality a minimum sulfátového popela, což je dobrá zpráva pro filtr pevných částic. Vynikající 8bodovou známku získal Quartz Ineo Long Life také ve zkouškách HTHSV (viskozita za vysokých teplot) a za kvalitu základového oleje.

Redakce časopisu Svět motorů okomentovala náš produkt takto:

„Jedinou nevýhodou je hraniční odparnost 11,4 %. Protioděrovou ochranu reprezentovanou korigovaným průměrem otěrové plochy 433 um bychom si představovali lepší, ale taková není u žádného ze schválených a jinak vyhovujících vzorků. Hořčík ukazuje na moderní aditivaci s nízkou tvorbou popelovin, nízké množství síry zase na velmi kvalitní základový olej.“

Podrobnější informace najdete přímo v textu článku.

Na naše oleje se můžete spolehnout

Z výsledků máme velkou radost. První místo v testu renomovaného časopisu se přidává do sbírky úspěšných testů olejů od odborníků a pozitivních recenzí od našich zákazníků.

Pro jistotu jen připomeňme, že při výběru značky motorového oleje pro váš vůz se nelze primárně řídit obecnými radami. Nejdůležitější jsou instrukce od výrobce auta – specifikaci oleje pro svůj vůz najdete v návodu k obsluze nebo na štítku v motorovém prostoru.

Najít správný olej vám pomůže také náš mazací plán LubAdvisor.

 

Související články:

 

Datum vydání: 1. 6. 2023

Registrujte se k odběru NEWSLETTERU!

A získejte to nejzajímavější ze světa TotalEnergies

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Chci se přihlásit k odebírání Newsletteru a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů. Z odebírání Newsletteru je možné se kdykoliv odhlásit zde, anebo prostřednictvím odkazu v zaslaném newsletteru.