Skip to content

Co nám letos udělalo radost a jaké překvapení chystáme v roce 2024?

Zeptali jsme se nejzkušenějších kolegů v TotalEnergies, jaké vidí trendy v automobilových olejích, průmyslových olejích a bitumenu v Česku. Těšte se na inovace, zajímavé akce a na jedny opravdu kulaté narozeniny!

 

TotalEnergies, Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, Metalworking, Folia, Výstaviště Brno, BVV

 

Pokud vás zajímají novinky v konkrétní oblasti, můžete rovnou kliknout a přeskočit na dané téma:
 

 

Automobilové oleje

Úspěchy v Česku, na Slovensku i v Maďarsku

Podíl TotalEnergies na trzích stoupá navzdory zpomalení ekonomiky v Evropě.

Jsme jediným z hlavních hráčů na trhu, který má přímý obchodní model, disponuje místním skladem s kapacitou 4 800 paletových míst, prodejními a také technickými týmy. Díky tomu jsme schopni poradit zákazníkovi při výběru maziv a s problémy, které vznikají při mazání,“ říká Violeta Kmetová, Automotive Sales Manager v TotalEnergies, kde působí už více než 15 let.

Velkou radost jsme měli z nových velkých klientů, které se nám podařilo v posledním roce získat, například v zemědělství nebo ve veřejném sektoru.

 

TotalEnergies oleje pro zemědělské stroje, traktor, ZETOR

Slavnému výrobci traktorů ZETOR dodáváme oleje pro motory a převodovky, které díky výborným testům získaly schválení jak pro tovární, tak pro servisní plnění. Z původních sedmi maziv teď ZETORU stačí tři výrobky při stejné kvalitě péče – tím jsme pomohli ušetřit peníze, snížit skladové zásoby a zjednodušit fluid management.

 

Autócentrum Szabó, vozový park, motorové oleje TotalEnergies

V Maďarsku nově spolupracujeme například s dealerstvím Autócentrum Szabó, které zaštiťuje 11 automobilových značek. Od poloviny roku jsme firmě dodali už více než 10 tisíc litrů motorového oleje.

 

M.C.I. Kft., manipulátor, analýza olejů LubAnac

Partnerství jsme uzavřeli také s firmou M.C.I. Kft., která je distributorem a pronajímatelem manipulátorů značky Merlo. Naše analýzy olejů LubAnac pomáhají plánovat náklady na údržbu těchto strojů, vyhodnocovat stav a usnadnit jejich záruční správu. Letos proběhlo už 40 testů kapalin.

 

Vítězství v testu motorových olejů

Svět motorů, test olejů, koncern Volkswagen, Quartz Ineo Long Life 5W-30 vítěz testu olejů

Velkou radost jsme měli také z vítězství v náročném testu motorových olejů pro většinu aut koncernu Volkswagen v prestižním odborném časopise Svět motorů. Motorový olej Quartz Ineo Long Life 5W-30 překonal konkurenci s nejvyšší průměrnou známkou 7,7 a umístil se před oleji značek MOL a Eurol. Vysoké hodnocení náš olej získal například za schválení VW, plombu originality, minimum sulfátového popela, ve zkouškách HTHSV (viskozita za vysokých teplot) a za kvalitu základového oleje.

 

O které automobilové oleje stoupá zájem?

U olejů pro osobní automobily roste obliba nejvyšších řad motorových olejů Quartz a ELF (viskozitního rozsahu 0W-20 a 0W-30). Stále oblíbenější jsou také oleje navržené s důrazem na úsporu paliva (Fuel Economy). Vyhledávané jsou rovněž naše maziva a oleje pro převodovky. V segmentu nákladních aut, autobusů a průmyslových vozidel bodují produkty Rubia.

Kromě samotných olejů a kapalin vzrůstá popularita a význam služby analýzy olejů LubAnac. Někteří naši klienti letos nahlédli až do naší „kuchyně“ díky návštěvě závodu TotalEnergies v Belgii, kde analýza vzorků olejů probíhá. Prohlédněte si fotografie z velmi podařené exkurze.

 

Co chystáme v motorových olejích v roce 2024?

V novém roce nás čeká například implementace nových produktů pro skupinu Stellantis, výrobce automobilů proslulých značek, jako jsou Citroën, Peugeot, Opel a další. Na trh přineseme také nové oleje a kapaliny v řadách Quartz, Rubia i Agri.

 

Průmyslové oleje

Řešení pro velké i menší průmyslové podniky

Napříč trhem dnes vidíme prioritu snižování nákladů, na což naše produkty a služby reagují.

„Pro velké mezinárodní společnosti je důležitým trendem bezporuchový chod strojního zařízení díky technické správě a údržbě (facility management), což samozřejmě zahrnuje také oleje, kapaliny a další naše služby. Ve výběrových řízeních hrají velkou roli reference, kterých máme díky dlouholetým zkušenostem opravdu hodně. Tématem je také snižování CO2,“ vyjmenovává Libor Hanák, Industry Sales Manager v TotalEnergies.

V uplynulém roce se nám na poli průmyslu podařilo upevnit vztahy s klíčovými klienty a také získat nové.

 

hliníkárna AL INVEST, zpracování hliníku

Na českém trhu jsme úspěšně dodali oleje při prvním plnění strojů a zařízení v nové hliníkárně společnosti AL INVEST. Tato společnost je největším zpracovatelem hliníku v Česku s více než 90letou tradicí.

 

chemický koncern Synthos, chemická výroba

Zvýšili jsme dodávky tzv. bílých olejů (white oils) pro chemický koncern Synthos, který se zabývá výrobou syntetických kaučuků, polystyrenů, prostředků pro ochranu rostlin a latexu.

 

automobil, automobilová výroba, Jaguar Land Rover

Na slovenském trhu například rozvíjíme spolupráci s výrobním závodem Jaguar Land Rover v Nitře.

 

Evonik Fermas, ekologické biosurfaktanty

Společnosti Evonik Fermas ve Slovenské Ľupči, která provozuje první komerční zařízení na výrobu rhamnolipidů (ekologických biosurfaktantů) na světě, dodáváme nově veškerá maziva.

 

baterie, Semcorp, lithium-iontové bateriové separátory, elektromobily, elektromobilita

Na maďarském trhu jsme navázali novou spolupráci se společností Semcorp, která v Debrecínu otevřela závod na výrobu lithium-iontových bateriových separátorů, jež se používají v elektromobilech, ve spotřebičích a v elektronice.

 

O které průmyslové oleje roste zájem?

Na trzích vidíme stoupající poptávku například po udržitelné kovoobráběcí kapalině Folia. Oblíbená jsou maziva pro energetický průmysl – oleje Nateria pro plynové motory a oleje Preslia pro mazání plynových, parních a kombinovaných turbín.

Kromě samotných mazacích kapalin nově ve větší míře poskytujeme související poradenství a analýzy, které snižují náklady na údržbu a zvyšují výkonnost a spolehlivost strojů.

  • Zájem roste o online monitoring olejů prostřednictvím nové služby Connected Oil, o níž jsme nedávno psali v článku Jak analýza olejů pomáhá v autodopravě, potravinářství a zemědělství.
  • Interactive Fluid je digitální nástroj pro monitorování vodou ředitelných obráběcích kapalin v kovoprůmyslu. 
  • Služba Fluid Management zahrnuje komplexní návrh řešení od změření kapaliny, doporučení nejvhodnějšího produktu, dodání produktu až po technické školení i následný servis a kontinuální online analýzu a optimalizaci.

Co chystáme v průmyslových olejích v roce 2024?

V příštím roce se chceme zaměřit na další rozvoj produktů Folia a Spirit pro obrábění kovů a také na propagaci speciálních maziv pod značkou Lubrilog. Podporovat budeme rovněž nahrazování maziv obsahujících teflon (PTFE) jinými druhy maziv.

 

Bitumen

výroba bitumenu

Jaká je situace na trhu?

V souvislosti s rostoucími cenami všech vstupů u výroby asfaltových směsí stoupá tlak na hledání úspor také v oblasti naší výroby a prodeje bitumenu.

„Navzdory nesnadné situaci na straně vstupů, zásobování a problematické logistice se nám daří plnit i vysoce urgentní požadavky zákazníků. Objednávky zadané v odpoledních hodinách zvládáme doručovat v podstatě hned druhý den ráno na českém, slovenském i maďarském trhu,“ říká Josef Gros, vedoucí divize Bitumen v TotalEnergies.

Jedním z trendů je zvýšené používání R-materiálů (vznikajících přetříděním a předrcením znovuzískané asfaltové směsi ze silnic nebo jako produkt neshodné či nadbytečné výroby) a s tím související používání RC produktů (recyklované asfaltové směsi). Pomalu se prosazuje také snižování teplot horkých asfaltových směsí, což přináší delší zpracovatelnost, úspory energie a nižší emise skleníkových plynů.

Další detaily ze zákulisí našeho asfaltového závodu jste si mohli přečíst v článku Jak se vyrábí a prodává asfalt? Reportáž z místa, kam se běžně nepodíváte.

O které druhy bitumenu stoupá zájem?

Kromě standardních silničních a modifikovaných pojiv a pokračujících dodávek pojiva pro výrobu barevných asfaltových směsí (Kromatis 50/70) jsme letos nově vyrobili a dodali pojivo Styrelf 25/55 RC, které je určeno pro výrobu směsí s vysokým obsahem recyklátu. Jde o doplnění našeho portfolia Eco-Responsible pojiv k podpoře cirkulární ekonomiky.

Oblíbené jsou také speciální produkty s vyšší odolností, například Styrelf 40 a Styrelf 60, které si poradí i s velmi intenzivním dopravním zatížením.

Co v bitumenu chystáme v roce 2024?

V novém roce plánujeme uvést na trh další polymerem modifikovaný asfalt pro recyklaci. Propagovat budeme rovněž další Eco-Responsible pojiva, například RC pojiva pro recyklace a ECO2 pojiva pro výrobu nízkoteplotních asfaltových směsí.
 

 

Na jakých akcích nás v roce 2024 uvidíte?

Příští rok nebudeme chybět například na květnové akci MACH-TECH EXHIBITION 2024 v Budapešti nebo na říjnovém Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. V Maďarsku nás čeká také mezinárodní Bitumen seminář.

A to nebude zdaleka vše. Letošní rok byl naplněn zajímavými akcemi, a tak máme na co navazovat.

Pár vzpomínek z letošního roku

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně 10.–13. října 2023

 

 

Mezinárodní strojírenský veletrh v Nitře 23.–26. 5. 2023

Den Zemědělce v Kameni u Pelhřimova 13.–14. září 2023

Lesnický den v Ralsku 16.–17. června 2023

EXPO Lesní lom v Brně 13.–15. června 2023

 

Příští rok nás čeká… 100 let!

Rok 2024 pro nás bude také příležitostí ohlédnout se do minulosti a připomenout si naše úspěchy. Když se psal rok 1924, Francie se po první světové válce rozhodla být energeticky soběstačnější. A právě tehdy vznikla naše společnost, která od té doby stále dodává špičkové produkty po celém světě.

V roce 2021 jsme se přejmenovali z Totalu na TotalEnergies ve spojitosti s úpravou naší strategie a proměnou v energetickou společnost se zaměřením na udržitelnost. V této souvislosti můžeme připomenout také naše nové služby v oblasti elektromobility, inovativní oleje pro hybridy a elektromobily nebo třeba QuartzBox, šetrné balení pro skladování olejů.

„Stoleté výročí pro nás bude skvělou příležitostí prokázat stabilitu a dlouhodobý rozvoj na trzích, kde jsme přítomni. Pomůže také ještě zvýšit známost značky TotalEnergies a ukázat náš rozvoj nejen v oblasti dodávek olejů, ale také v oblasti energetiky, kde se stáváme významným hráčem,“ říká Violeta Kmetová.

Sté narozeniny si určitě zaslouží pořádné oslavy, na které se moc těšíme už teď. Stejně jako na pokračování spolupráce s vámi, které si moc vážíme.

Děkujeme!

 

Datum vydání: 19. 12. 2023

 

Přečtěte si také:

Registrujte se k odběru NEWSLETTERU!

A získejte to nejzajímavější ze světa TotalEnergies

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Chci se přihlásit k odebírání Newsletteru a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů. Z odebírání Newsletteru je možné se kdykoliv odhlásit zde, anebo prostřednictvím odkazu v zaslaném newsletteru.