Skip to content

TotalEnergies slaví 100 let! Podívejte se na fascinující momenty naší historie

V roce 1924 začala Francie bojovat za svou energetickou nezávislost. Založila proto Francouzskou ropnou společnost, která dnes pod značkou TotalEnergies zaměstnává 100 tisíc lidí ve 120 zemích světa včetně Česka.

  

TotalEnergies, 100 let, motorové oleje, průmyslové oleje, průkopníci, historie, energie

 

Už 100 let jsme průkopníky v energetice

Založením společnosti Compagnie Française des Pétroles (CFP) 28. března 1924 odstartovala sága plná odvahy a statečnosti.

Po první světové válce byla Francie v energetice zcela závislá na Velké Británii a Spojených státech. Zároveň neměla bezprostřední přístup ke klíčové surovině – ropě. Proto CFP postavila své podnikání na technické zdatnosti, inovativnosti a mezinárodní expanzi.

Průkopnického ducha si neseme až do dnešních dnů.

Zatímco svět se ve 20. století točil kolem černého zlata, společnost v 21. století plánuje fungovat na dekarbonizované energii, zejména elektřině. Pozitivní roli v energetické transformaci bude hrát také zemní plyn, který oproti uhlí vypouští při výrobě energie dvakrát méně CO2.

Mění se i naše strategie. Společnost TotalEnergies je dnes třetím největším světovým hráčem v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG) a jedním z nejrychleji rostoucích výrobců solární a větrné energie.

Co je naším úkolem pro příštích 100 let? Dodávat zákazníkům po celém světě cenově dostupnou energii a zároveň snižovat emise na čistou nulu do roku 2050.

 

Krátký film o dlouhé historii TotalEnergies

Přehrajte si video plné unikátních dobových záběrů s anglickými titulky:

 

Naše nejvýznamnější milníky

1924 – Založení společnosti francouzskou vládou

Naše společnost se rodí díky přízni na nejvyšších místech. Předseda francouzské vlády Raymond Poincaré iniciuje vznik CFP a jejím vedením pověřuje Ernesta Merciera, absolventa polytechnické inženýrské školy. CFP zároveň získává 25 % turecké ropné společnosti a připojuje se do okruhu evropských ropných společností, jako je například Compagnie Financière Belge des Pétroles (později Petrofina). Tím byl položen základ pozdější společnosti TotalEnergies.

 

založení TotalEnergies, historický dokument, listina, založení společnosti, historie TotalEnergies, dopis, historie

 

1927 – Hledání ropy v Mezopotámii

Turecká ropná společnost vyráží na území dnešního Iráku a s podporou sedmi francouzských geologů z CFP objevuje 15. října 1927 nový zdroj ropy v poušti v Baba Gurgur nedaleko Kirkúku. Ložisko skrývající se 450 metrů pod zemí vyvinulo při nálezu takový tlak, že ropa vytryskla do výšky více než 15 metrů. Týmu 700 mužů trvalo osm dnů, než se podařilo proud dostat pod kontrolu. Tento objev byl začátkem dobrodružství společnosti TotalEnergies na Blízkém východě.

 

rafinerie, Irák, 1925, průzkumné vrty, průzkum, historie TotalEnergies, Blízký východ, těžba ropy

 

30. léta – nové rafinerie a nález zemního plynu ve Francii

Vytěženou ropu na Blízkém východě je třeba zpracovat pro francouzský trh. Proto v roce 1933 vzniká rafinerie Gonfreville v Normandii a o dva roky později další rafinerie v La Mède v Provence. Velká a moderní zařízení doplňují v zemi galského kohouta dvanáct už existujících rafinerií. Jsou však prvními, které neprovozují zahraniční společnosti.

Koncem 50. let už tyto dvě rafinerie dodávají 8 milionů tun ropných produktů ročně, což znamená zlom i pro společnost TotalEnergies.

V roce 1939 navíc objevujeme v hloubce 1600 metrů první uhlovodíkové ložisko Saint-Marcet v Haute-Garonne. Těžba zemního plynu začíná v roce 1942 a později pokrývá energetické potřeby jihozápadní Francie.

2. světová válka – boj za svobodu

Kvůli válce se otřásají celá francouzská společnost, průmysl i infrastruktura. Mnoho zaměstnanců musí v roce 1939 narukovat do armády. Naše lodě, rafinerie i zásoby jsou ničeny. CFP chrání svou strategickou úlohu, ale musí několikrát ustoupit a v červenci 1940 se připojuje k vichistickému režimu.

Kvůli nedostatku paliva přicházíme s alternativami. V roce 1941 zakládáme novou společnost Société nationale des petroleums d’Aquitaine – ze které se později vyvinula skupina Elf – s cílem hledat uhlovodík v jihozápadní Francii.

1954 – nová značka Total

Na svět přichází nová značka Total, která nás provází až do roku 2021. Tento jednoduchý, snadno zapamatovatelný i vyslovitelný název podporuje mezinárodní expanzi. Zároveň vzniká nová distribuční síť pro další růst v rámci ropného průmyslu.

 

Total, TotalEnergies, cisterna, Air Total, letecké palivo, historie TotalEnergies, Švýcarsko

 

Společnost objevuje nová ropná ložiska v Alžírsku a rozšiřuje své podnikání například v Indonésii.

 

1970 – navýšení počtu čerpacích stanic ve Francii

V průběhu 70. let přebíráme společnost Antar, která se specializuje na maziva a motorové oleje, provozuje ve Francii několik rafinerií a 5670 čerpacích stanic. Díky tomu zdvojnásobujeme počet čerpacích stanic ve Francii na kritickou hodnotu 10 000. Je to zásadní zlom pro distribuci našich produktů.

 

benzinová stanice, Total, TotalEnergies, obsluha, historické auto, veterán, 1969, Francie

 

1971 – těžba ropy a plynu na pobřeží Norska

Ropná ložiska v Severním moři nám umožňují diverzifikovat zdroje mimo Střední východ, což se zvlášť hodí po ropné krizi v roce 1973.

Na začátku 70. let začínáme v Ekofisku u pobřeží Norska těžit ropu (přes 3 miliardy barelů) a také zemní plyn (180 miliard m³). Další obrovské ložisko plynu objevujeme ve Friggu (200 miliard m³) a v Alwynu. Díky této vysoce specializované, riskantní a nákladné těžbě uhlovodíků se zemní plyn stává plnohodnotnější alternativou ropy a v obchodním portfoliu zaujímá stále důležitější místo.

 

Historie TotalEnergies, koláž, 70. léta, Francie, Norsko, Indonésie, výzkumné centrum, rafinerie, těžba ropy, historie

 

1982 – Rekordní hlubinné vrty na moři

V disciplíně hlubinných vrtů na moři patříme ke špičce. V roce 1982 přibližně 100 km od delty Rhôny překonáváme světový rekord, kdy se náš hlubinný vrt dostává až do hloubky 1714 metrů. První projekty hlubinných vrtů umožňuje vynález speciálního stoupacího potrubí, které spojuje mořské dno s ropnou plošinou na povrchu. Tyto průzkumy ložisek ropy ve Středozemním moři nám pomáhají nacházet nové zdroje mimo Střední východ.

 

těžba ropy na moři, hlubinné vrty, 1982, Francie, stoupací potrubí, Total sub01

 

1989 – nové ekologické inovace pro paliva

Kromě těžby ropy také vyrábíme ropné produkty, například motorové oleje, bitumen nebo motorovou naftu, která se stále častěji používá jako automobilové palivo. V roce 1989 uvádíme na trh bezolovnatá paliva Optane a Total Premier, která vyhovují novým ekologickým standardům v rafinaci. Díky vlastnímu výzkumu v laboratořích po celé Francii modernizujeme mnoho průmyslových zařízení ve skupině.

1996 – Girassol, technologický náskok v těžbě ropy

Objevujeme jedno z největších světových ložisek ropy na moři. Nachází se přibližně 150 kilometrů od pobřeží Angoly v hloubce více než 1300 metrů na území o rozloze přibližně 4000 km2. Ropné pole Girassol je rozhodujícím krokem ve vývoji hlubinných operací těžby uhlovodíků. Zprovoznili jsme plovoucí a plně autonomní plavidlo FPSO, které kombinuje funkce výroby, skladování a vykládání s funkcemi ropného tankeru. Neuvěřitelné dobrodružství na moři v zóně Block 17 pokračuje dalšími obřími ložisky objevenými a vytěženými v letech 2000 a 2010 (Dalia, Rosa, Pazflor, Clov).

 

Angola, 1999, ropné pole, ropná plošina, těžba ropy, těžba plynu, moře, těžba na moři

 

Nové milénium – akvizice pro nové energie

Na začátku 21. století je jasné, že energií budoucnosti se stane elektřina. Inovace a akvizice nám pomáhají růst v nových energiích. V roce 2016 přebíráme Saft Groupe, světovou jedničku v designu a výrobě high-tech elektrických baterií pro průmysl. Díky této akvizici získáváme řešení pro skladování elektřiny a rozvoj obnovitelných energií.

V tomto období jsme také převzali například společnost Sunpower, druhého největšího výrobce solárních panelů. Vstoupili jsme do společnosti Eren, která se specializuje na solární, větrnou a vodní energii. Do našeho portfolia se připojuje také Direct Energie, třetí největší francouzský dodavatel zeleného plynu a elektřiny.

 

Francie 2016, Saft, elektrické baterie, skupina TotalEnergies, obnovitelná energie

 

2021 – Nové jméno TotalEnergies

Značka Total se mění na TotalEnergies. Nové jméno oznamujeme v souladu s novou ambicí stát se hlavním hráčem v energetické transformaci.

Jako multienergetická společnost se chceme soustředit na 7 energií (ropu, plyn, elektřinu, vodík, biomasu, vítr a slunce) a dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050 pro všechny globální aktivity od výroby až po využívání energetických produktů zákazníky.

Mohutně investujeme do zelené elektřiny a dekarbonizace.

V Kataru stavíme první solární elektrárnu. Podporujeme rozvoj fotovoltaických elektráren a další solární projekty také v USA, Španělsku, Libyi a Iráku. Ve Skotsku plánujeme díky projektu Seagreen 1 zásobovat dvě třetiny domácností zelenou energií. Ve Francii měníme rafinerii Grandpuits na platformu „zero oil“ specializující se na výrobu biopaliv a bioplastů. Díky akvizici Fonroche Biogaz jsme ve Francii lídrem v oblasti obnovitelného plynu. V srdci biorafinerie La Mède nedaleko Marseille řídíme projekt zeleného vodíku. Zavádíme také projekty na obnovu spalovaného plynu z ropných polí za účelem zásobování elektráren plynem. A mohli bychom ještě dlouho pokračovat…

 

koláž, obnovitelné zdroje, solární panely, solární elektrárna, větrná elektrárna, větrná farma, 2021, 2023, Francie, Anglie, Spojené státy, Indie, LNG, zkapalněný zemní plyn

 

Chcete vědět více? Další historické milníky naší společnosti můžete zažít na našich globálních stránkách.

A pokud vás naopak zajímají aktuální trendy, novinky a naše plány v České republice pro letošní rok, neměli byste minout článek Co nám letos udělalo radost a jaké překvapení chystáme v roce 2024?

Děkujeme za vaši přízeň a těšíme se na spolupráci v příštích 100 letech!

 

Datum vydání: 16. 4. 2024

 

Přečtěte si také:

Registrujte se k odběru NEWSLETTERU!

A získejte to nejzajímavější ze světa TotalEnergies

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Chci se přihlásit k odebírání Newsletteru a potvrzuji, že jsem se seznámil/a se Zásadami ochrany osobních údajů. Z odebírání Newsletteru je možné se kdykoliv odhlásit zde, anebo prostřednictvím odkazu v zaslaném newsletteru.